ZF 24

Lupta dintre Airbus si Boeing se transforma intr-o lupta intre UE si SUA

17.06.2009, 21:51 44

Guvernul american a atacat decizia UE de a oferi producatorului de avioane Airbus un ajutor financiar de 3,5 miliarde euro, considerand ca o astfel de hotarare este un "pas major intr-o directie gresita".

Decizia UE vine dupa ce compania a anuntat ca are nevoie de fonduri suplimentare pentru a finanta planul de dezvoltare a avionului A350XWB, a carui valoare initiala era estimata la 11 miliarde euro, avionul urmand sa intre in productie in 2013.

Surse familiare situatiei, citate de Times, au declarat ca decizia UE de a ajuta Airbus va afecta relatiile comerciale deja tensionate, putand aduce penalitati companiilor europene.

Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) va decide daca ajutorul primit de producatorul european incalca legile concurentei la nivel global, chiar daca deja UE a luat o hotarare in aceasta privinta.

"Sunt dezamagit de faptul ca Airbus va lua aceste fonduri inainte ca OMC sa anunte decizia in legatura cu corectitudinea acestora. Mi se pare ca este un pas inapoi sigerand ca ei (Airbus - n.r.) considera ca procesul OMC este irelevant", a declarat Jim McNerney, CEO al Boeing.

In cadrul evenimentului Paris Air Show, Tom Enders, seful Airbus a raspuns acuzelor reprezentantilor Boeing considerandu-i pe acestia "ipocriti" si declarand ca modelul 787 Dreamliner, care va concura cu A350, este in cea mai mare parte realizat cu fonduri guvernamentale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24