ZF 24

Manolescu, Ministerul Finanţelor: CNADNR nu are autostrăzile în bilanţ. Autostrăzile sunt ale statului. Nu intră în sfera taxării

Foto: Dan Manolescu

Foto: Dan Manolescu

Autor: Claudia Medrega

25.11.2013, 18:33 416

Autostrăzile şi căile ferate nu vor intra în baza de calcul a impozitului pe proprietate pentru construcţiile speciale, stabilit la 1,5% din valoarea activului, având în vedere că nu sunt incluse în patrimoniul companiilor de stat a declarat pentru ZF Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor în replică la o opinie publicată de avocatul Gabriel Biriş.

► Opinie Gabriel Biriş, avocat: Impozitul pe construcţii. Închidem ţara şi plecăm?

“Drumurile şi căile ferate nu sunt în patrimoniul companiilor de stat. Nu intră la categorie exceptate pentru că nu intră în baza de calcul.  Aceste active nu sunt incluse în baza de calcul, în bilanţurile companiilor de stat. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) nu are autostrăzile în bilanţ. Autostrăzile sunt ale statului”, a declarat Manolescu.

Avocatul Gabriel Biriş a scris într-o opinie publicată în ZF - Impozitul pe construcţii. Închidem ţara şi plecăm? – că “cei de la Finanţe nici măcar nu înţeleg ce anume au reglementat! Oamenii aceştia nu înteleg ce înseamnă “patrimoniu”, nu înţeleg diferenţa dintre “patrimoniu” şi “proprietate”. Dacă ar înţelege, ar şti că 500 de milioane de lei ar trebui să plătească doar CNADR şi doar pentru autostrăzile aflate în administrare. Suma probabil că s-ar cvintupla luând în considerare şi drumurile naţionale!!!”.

Manolescu a explicat că Finanţele au evaluat impactul noii taxe la 2 mld. de lei, însă reprezentanţii FMI au susţinut că este mai greu de evaluat impactul bugetar având în vedere că este un impozit nou introdus. În consecinţă, în buget au fost luate în considerare venituri suplimentare de doar 500 mil. lei provenind din impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale.

“Noi am evaluat impactul la 2 mld. lei. Cei de la FMI nu a vrut să accepte această cifră, au fost mai pesimişti în privinţa evaluării având în vedere că este un impozit nou introdus. Este evident că nu vor fi doar 500 mil. lei”.

La începutul lunii noiembrie Guvernul a anunţat că va introduce plata impozitului pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, reprezentând 1,5% din valoarea activului.

Sunt considerate construcţii speciale sonde de ţiţei, gaze, sare, platforme de foraj marin, centrale hidroelectrice, termoelectrice, nuclearoelectrice, staţii de transformare şi de conexiuni, precum şi clădirile şi construcţiile speciale anexe ale acestora, posturi de transformare, reţele aeriene de transport şi distribuţie a energiei electrice şi stâlpii aferenţi acestora, cabluri subterane de transport, instalaţii electrice.

Tot în această categori intră şi canalizări şi reţele de telecomunicaţii subterane şi aeriene, căi de rulare, de incintă sau exterioare, galerii subterane, planuri înclinate subterane şi rampe de puţ, puţuri de mină, coşuri de fum, turnuri de racire, baraje şi construcţii accesorii, diguri, construcţii-anexe, de îmbunătăţiri funciare, porturi, canale navigabile cu ecluzele şi staţiile de pompare aferente canalelor, poduri, viaducte, apeducte şi tuneluri, reţele şi conducte pentru transportul sau distribuţia apei, produselor petroliere, gazelor şi lichidelor industriale, reţele şi conducte de termoficare şi reţele de canalizare, terasamente, platforme betonate, împrejmuiri, instalaţii tehnologice, rezervoare şi bazine pentru depozitare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO