ZF 24

Marea Britanie îşi vinde gazele naturale proprii mai ieftin decât cele de import, iar diferenţa se vede la factura gospodăriilor. În viitor, şi România ar putea avea aceeaşi problemă

Marea Britanie îşi vinde gazele naturale proprii mai...

Autor: Radu Bostan

07.02.2013, 18:54 1089

Marea Britanie exportă gaze naturale la un preţ mai mic decât cel de import, provocând temeri că facturile gospodăriilor ar putea fi umflate artificial, scrie The Guardian.

Potrivit unei analize a ziarului britanic şi a ONG-ului Greenpeace, gazele din producţia internă sunt în mod frecvent vândute pe piaţa europeană la preţuri mai mici decât cele de pe piaţa britanică. Studiul a dezvăluit că tranzitul de gaze a avut un sens greşit, adică a fost exportat în ciuda preţului mai mic, în cel puţin două cincimi din intervalul decembrie 2011- octombrie 2012. Cantitatea totală de gaze exportată de Marea Britanie a fost de 15 ori mai mare decât cea importată, în aceeaşi perioadă.

Problema a fost cea mai gravă în lunile de iarnă, când cererea de gaze este cea mai ridicată.

Studiul mai arată şi că Marea Britanie cumpără gaz adus cu tancherul din Qatar la un preţ cu 5% mai mare decât cel la care îşi exportă propriile gaze.

Analiza a atras atenţia OFGEM, autoritatea de reglementare a pieţei de energie, care a anunţat că va demara o anchetă în acest caz. "Securitatea alimentării cu gaze este ameninţată, deoarece fluxurile în sens greşit pot rezulta în exportul gazelor dintr-o piaţă care se confruntă cu un deficit", au declarat reprezentanţii OFGEM.

 

România e în siguranţă, pentru moment

Consumatorii nu se vor confrunta cu problema semnalată în Marea Britanie prea curând, deoarece exportul de gaze nu este încă posibil tehnic. Cu toate acestea, reprezentanţii OMV Petrom, firmă care acoperă aproape jumătate din producţia internă, şi-au exprimat de mai multe ori în ultimii ani intenţia de a exporta gaze.

În prezent, cei doi mari producători de gaze locali, Petrom şi Romgaz, îşi vând producţia la un preţ recomandat de ANRE, care este de circa trei ori mai mic decât cel la care se importă gaze din Rusia. România nu cumpără însă direct de la Gazprom, producătorul rus care are monopolul asupra exportului de gaze, ci de la două firme intermediare agreate de acesta. Anul trecut, România a plătit circa 1,4 miliarde de dolari (1 miliard de euro) acestor companii, la un preţ mediu de 442 dolari pe mia de metri cubi de gaz.

România mai este legată printr-un interconector de Ungaria, dar momentan poate doar importa gaze pe această cale. Aproape 500 milioane de metri cubi de gaze au intrat în România pe această cale anul trecut, potrivit datelor Transgaz. Interconectoare cu Bulgaria şi Republica Moldova sunt momentan în construcţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO