ZF 24

Miliardarul britanic Joe Lewis, proprietarul celebrului club de fotbal Tottenham Hotspur, a fost găsit vinovat de fraudă şi inside trading, adică a oferit angajaţilor şi iubitelor lui ponturi despre acţiunile de la bursă

Miliardarul britanic Joe Lewis, proprietarul celebrului...

Autor: Andrei Şerbănescu

25.01.2024, 14:40 500

Miliardarul britanic Joe Lewis a pledat miercuri vinovat în faţa acuzaţiilor că a folosit o schemă de tranzacţionare cu informaţii privilegiate pentru a-şi îmbogăţi prietenii şi asociaţii. Magnatul şi-a cerut scuze în faţa unui judecător, spunând că este „jenat" de comportamentul său, raportează The Guardian.

Bărbatul în vârstă de 86 de ani, al cărui trust de familie controlează o majoritate a clubului Tottenham Hotspur, a pledat vinovat la o serie acuzaţii de fraudă cu titluri de valoare, ca parte a unui acord cu procuratura americană din Manhattan. În urma recunoaşterii vinovăţiei, Lewis are dreptul de a face apel în cazul în care va fi condamnat la închisoare, a declarat avocatul său David Zornow.

În iulie anul trecut, Damian Williams, procurorul american pentru districtul sudic din New York, l-a acuzat pe Lewis că a oferit apropiaţilor o serie de informaţii privilegiate despre companiile în care era investitor.

„El a folosit informaţii privilegiate ca o modalitate de a-şi compensa angajaţii sau de a le oferi cadouri prietenilor şi iubitelor sale", a declarat Williams la acea vreme.

Adresându-se judecătoarei americane Jessica Clarke, Lewis a declarat că ştia la momentul respectiv că ceea ce făcea era greşit.

„Sunt foarte jenat şi îmi cer scuze în faţa instanţei pentru comportamentul meu", a spus Lewis.

Piloţii, Patrick O'Connor şi Bryan Waugh, au fost, de asemenea, inculpaţi. Toţi cei trei bărbaţi s-au declarat nevinovaţi în iulie anul trecut.

Lewis a primit 16 capete de acuzare pentru fraudă cu valori mobiliare şi trei capete de acuzare pentru conspiraţie, pentru presupuse infracţiuni care s-ar fi desfăşurat între 2013 şi 2021.

Deşi Lewis nu va pleda vinovat pentru celelalte capete de acuzare în conformitate cu termenii înţelegerii sale, Clarke a declarat că le poate lua în considerare în scopul stabilirii sentinţei.

Clarke a stabilit ca sentinţa să fie pronunţată la 28 martie.

Lewis a fondat firma de investiţii Tavistock Group şi are o avere de 6,2 miliarde de dolari, potrivit Forbes. Lui Lewis i s-a permis să rămână în libertate în baza unei cauţiuni de 300 de milioane de dolari, garantată de iahtul său, denumit Aviva, şi de avioanele sale private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO