ZF 24

Nokia forteaza inchiderea Nav4all, un serviciu gratuit de navigatie prin satelit care functiona si in Romania

31.01.2010, 20:48 117

Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, afortat inchiderea Nav4all - un serviciu gratuit de navigatie prinsatelit, care putea fi instalat pe orice telefon mobil cu modulGPS, si care era valabil si in Romania, potrivit unui anuntpublicat de companie pe pagina web.

"Cu cel mai mare regret va notificam ca serviciile globale denavigatie si de monitorizare vor fi inchise. Motivul este acela caintelegerea de utilizare a datelor cu Navteq - o companie detinutaintegral de Nokia, nu a fost extins, de o maniera totalneasteptata. Nu este posibil sa implementam date de la un altfurnizor in sistemele noastre intr-un timp atat de scurt", potrivitnotificarii de pe pagina web a companiei. "Sistemul de navigatieNav4All a fost dezvoltat pentru datele de la Navteq si de aceeasuntem obligati sa inchidem serviciul".

Nav4All ajunsese la 27,5 milioane de utilizatori in cei cinciani de functionare.

Modul de functionare al sistemului de ghidare era unul foartesimplu: utilizatorul descarca softul gratuit de pe site-ulcompaniei, il instala pe mobil (Blackberry, SonyEricsson, Samsung,Motorola, Android, HTC, Nokia, LG, iPhone sau iPod). Apoi, pentru aavea acces la harti sau ghidare vocala, telefonul mobil se conectala serverele Nav4All prin internet si descarca datele necesare.Sistemul de navigatie includea si ghidare vocala in limbaromana.

Decizia Nokia de a nu prelungi (prin Navteq) acordul deutilizare a datelor vine la scurt timp dupa ce compania finlandezaa anuntat ca va oferi gratuit navigatie GPS de pe mai multesmartphone-uri proprii.

Navteq este unul dintre cei mai mari furnizori din lume de hartidigitale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24