Eveniment

Numarul mall-urilor s-ar putea dubla in 2009

24.10.2007, 19:29 13

Piata centrelor comerciale din Romania va creste cu circa 850.000 de metri patrati, reprezentand spatii inchiriabile cu livrare in perioada iulie 2007 - decembrie 2008, in conditiile in care la sfarsitul anului trecut stocul disponibil era de circa 560.000 mp, arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.
Pentru perioada analizata au fost deja livrate o serie de centre comerciale, precum Polus Center Cluj sau Felicia Shopping City din Iasi, care au suplimentat stocul disponibil cu circa 100.000 mp.
In perioada imediat urmatoare vor fi inaugurate alte centre comerciale de mari dimensiuni - Iulius Mall Cluj-Napoca, Suceava Shopping City, precum si trei proiecte European Retail Park - la Targu-Mures, Bacau si Braila. Bucurestiul va contribui la cresterea spatiilor comerciale pana la sfarsitul anului 2008 prin inaugurarea a trei noi centre comerciale - Baneasa Shopping City, Sun Plaza si Liberty Center - care vor avea o suprafata inchiriabila totala de aproape 200.000 de metri patrati.
Romania se afla pe locul noua intr-un top al tarilor din Europa cu cea mai mare crestere a stocului de spatii comerciale, in urma unor tari precum Polonia, Franta sau Germania, dar inaintea Cehiei, Ungariei sau Bulgariei, arata analiza Cushman & Wakefield.
Clasamentul, care analizeaza 33 de tari, este condus de Rusia, in timp ce in Norvegia, Bosnia sau Malta livrarile nu vor depasi 15.000 de metri patrati.
In Romania exista in prezent 26,2 metri patrati de spatii comerciale in mall-uri la fiecare 1.000 de locuitori, de sapte ori mai putin decat media din statele Uniunii Europene, unde stocul este de 186,3 metri patrati, potrivit aceleiasi surse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO