Politică

Inchisori CIA in centrul Bucurestiului?

13.08.2009, 18:38 71

Una dintre celulele secrete ale CIA pentru detentia suspectilor de terorism a fost construita pe o strada aglomerata din Bucuresti, a declarat Kyle D. Foggo, fostul sef al principalei agentii de aprovizionare a CIA in Europa, relateaza The New York Times.

 Celelalte centre au fost construite in Maroc, loc care nu a fost folosit insa niciodata, si intr-un alt oras est-european.

 CIA a cerut, in martie 2003, construirea unor inchisori secrete in care sa fie plasati cate cinci-sase dintre cei mai periculosi teroristi din lume in mai multe state, printre care si Romania.

Kyle D. Foggo, care a supravegheat constructia centrelor de detentie, era in perioada respectiva sef in Germania al uneia dintre principalele baze de aprovizionare ale agentiei in Europa si trecea drept mare amator de trabuc si burbon, capabil sa piloteze un avion catre orice destinatie din lume sau sa obtina arme, alimente sau bani la cererea CIA.

 Centrele de detentie, unde erau tinuti suspectii de terorism, erau construite identic cu inchisorile, astfel incat detinutii sa nu fie dezorientati. Ei erau tinuti in celule separate. Celulele erau construite astfel incat sa previna ranirea detinutilor in timpul interogarii, fiind prevazute cu podele care sa nu le permita sa doarma, iar peretii erau capitonati pentru a atenua impactul la lovire.

 Ca si in inchisorile din SUA, detinutii beneficiau de un sistem de pedepse si recompense. Cei care cooperau cu gardienii primeau carti, DVD-uri si alte forme de divertisment.

Existenta inchisorilor CIA in Romania a mai fost adusa in discutie in 2005, fapt negat insa de Bucuresti.

In Romania nimeni nu comenteaza

Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Alin Serbanescu, nu a dorit sa comenteze situatia, argumentand ca nu tine de MAE, ci de Justitie sau de Interne. Contactat de ZF, ministrul justitiei, Catalin Predoiu, nu a dorit sa comenteze. Nici Ambasada SUA la Bucuresti nu a dorit sa comenteze articolul din cotidianul american.

Serviciul de Informatii Externe a anuntat ca nu detine date si informatii privind subiectul existentei unui centru de detentie CIA in Bucuresti. La randul sau, fostul ministru al apararii Teodor Melescanu a declarat ca nu a obtinut niciodata niciun fel de informatie privind existenta unor centre de detentie secrete ale CIA pe teritoriul Romaniei, adaugand ca, in cazul in care astfel inchisori ar fi existat, subiectul s-ar fi aflat in ziare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO