ZF 24

O înregistrare unică în lume, cu vocea cancelarului Otto von Bismarck, autentificată de experţi

O înregistrare unică în lume, cu vocea cancelarului Otto von Bismarck, autentificată de experţi

Autor: Florin Badescu

01.02.2012, 14:54 840

O înregistrare unică în lume, cu vocea cancelarului Otto von Bismarck (1815-1898), a fost descoperită şi autentificată de oamenii de ştiinţă, a anunţat, marţi, un savant german care a participat la procedura de autentificare, confirmând informaţiile publicate în New York Times.

Această înregistrare, imprimată în 1889 pe un cilindru din ceară, a fost realizată de un colaborator al inventatorului Thomas Edison, Adelbert Wangermann, cu ocazia unui turneu de prezentare în Europa a aparatului de înregistrare a vocilor, pus la punct de celebrul inginer american, informează AFP.

În timpul acelui turneu, Adelbert Wangermann a revenit în ţara lui natală, Germania, unde a efectuat o serie de demonstraţii în faţa unor personalităţi de marcă, inclusiv în faţa lui Otto von Bismarck, denumit "cancelarul de fier", pe 7 octombrie 1889, în reşedinţa acestuia din oraşul Friedrichsruh, a explicat Stephan Puille, cercetător la Şcoala Superioară Tehnică şi Economică din Berlin (Hochschule für Technik und Wirtschaft - HTW).

"După părerea mea, iar eu am o anumită experienţă, înregistrările sunt originale", a declarat acesta, adăugând că a "identificat cilindrii despre care se credea că s-au pierdut".

Stephan Puille este unul dintre cei doi experţi - alături de Patrick Feaster de la Universitatea Indiana din Statele Unite - care au fost solicitaţi pentru acest proiect, informează New York Times.

Existenţa acestei înregistrări era cunoscută de istorici, dar aceştia o considerau pierdută pentru totdeauna. Cilindrul din ceară pe care a fost realizată înregistrarea se găsea în arhivele Muzeului Edison din Statele Unite, unde a fost descoperită în 1957, însă cercetările au fost reluate abia în 2005.

Pe această înregistrare, Otto von Bismarck poate fi auzit în timp ce cântă o melodie în limba engleză, cu un puternic accent german, apoi un alt cântec în limba germană, iar la final cântă în limba franceză imnul naţional al Franţei, celebra La Marseillaise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels