ZF 24

Omul care ar putea împinge SUA în default

„Voi face tot ce este necesar şi orice este posibil pentru a elimina finanţarea pentru Obamacare (legea sănătăţii promulgată în 2010 de preşedinte – n. red.)“, a spus senatorul Ted Cruz.

„Voi face tot ce este necesar şi orice este posibil pentru a elimina finanţarea pentru Obamacare (legea sănătăţii promulgată în 2010 de preşedinte – n. red.)“, a spus senatorul Ted Cruz.

Autor: Radu Bostan

15.10.2013, 20:09 3377

Liderii din Senatul Statelor Unite au ajuns la un acord de principiu luni noaptea (marţi dimineaţă, după ceasul României) pentru a extinde perioada în care guvernul se mai poate împrumuta şi a evita astfel intrarea statului în incapacitate de plată. Criza încă nu a trecut, pentru că adoptarea planului se poate împotmoli chiar în Senat, într-un nou discurs de 20 de ore al lui Ted Cruz.

Planul conceput de liderul republican din Senat, Mitch McConnell, şi cel democrat, Harry Reid, prevede ridi­carea uşoară a plafonului de îndatorare pentru a evita defaultul şi încheierea blocajului administrativ prin permiterea unor cheltuieli guverna­mentale, notează Bloomberg.

Congresmenii se vor angaja să ajungă la un rezultat privind bugetul federal până la 13 decembrie, să finan­ţeze statul până la 15 ianuarie şi să extindă posibilităţile de împrumut ale ţării până la 7 februarie. Până la închi­de­rea ediţiei, Senatul nu discutase planul conceput de cei doi lideri de partid.

Însă oricâţi republicani ar fi de acord cu propunerea lui Reid şi McConnell, aceasta ar putea nici să nu treacă la timp de camera superioară din Congres, dacă un senator recurge la o manevră numită „filibuster“ pentru a prelungi dezbaterile şi a întârzia o decizie. Analiştii politici se tem tocmai de o astfel de mutare din partea lui Ted Cruz, un republican din Texas nou-intrat în Congres, aliniat cu mişcarea ultracon­servatoare Tea Party.

Pe 24 septembrie, în plină dezbatere asupra bugetului de stat, Cruz a ţinut un discurs neîntrerupt de 21 de ore şi 19 minute, cerând ca legea bugetului să includă şi o prevedere pentru eliminarea finanţării pentru legea reformei să­nătăţii promovată de preşedintele Barack Obama.

Manevra i-a adus lui Cruz titlul de „omul din spatele blocajului“ adminis­trativ din SUA.

Chiar presupunând că planul este aprobat de Senat, republicanii majori­tari din Camera Reprezentanţilor ar putea condiţiona votarea lui de redu­cerea cheltuielilor sau a impozitelor, sau chiar de demantelarea legii sănătăţii.

Reprezentantul Tim Huelskamp, din statul Kansas, a fost tranşant: „Orice republican care votează pentru planul acela în Cameră îşi garantează un contracandidat în alegerile interne (ale partidului – n. red.).“

În absenţa unei decizii în Congres, SUA îşi vor atinge limita de îndatorare joi, 17 octombrie. Dincolo de acest plafon, Trezoreria va fi nevoită să jongleze cu finanţele ţării de la o zi la alta.

Pentru ştiri în timp real despre evenimentele din SUA, urmăriţi www.zf.ro.

Cine este Ted Cruz

  • Membru în Senatul SUA din 2013; susţinut de mişcarea Tea Party.
  • Procuror-şef al statului Texas în perioada 2003-2008. Cruz a fost primul procuror-şef de origine hispanică al statului Texas, cel mai tânăr procuror-şef din Statele Unite ale Americii şi a avut cel mai lung mandat din istoria Texasului.
  • Partener la firma de avocatură Morgan, Lewis & Bockius, unde a coordonat practica de litigii.
  • Cruz a servit ca referent juridic al preşedintelui Curţii Supreme William Rehnquist. A fost primul referent juridic de origine hispanică care ocupă acest post în SUA.
  • Director al Biroului de Planificare a Politicilor în cadrul Comisiei Federale de Comerţ.
  • Consilier pe politici interne al fostului preşedinte american George W. Bush, în campania electorală din 2000.
  • Profesor de drept în cadrul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Texas, unde a predat cursuri legate de litigiile la Curtea Supremă de Justiţie. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO