ZF 24

Petrom a castigat, in trimestrul doi, 40 mil. euro din hedging

12.10.2009, 14:29 19

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a castigat intrimestrul al doilea din acest an 164 de milioane de lei (circa 40de milioane de euro) din operatiunile de hedging legat de pretulpetrolului, in conditiile in care pretul mediu al petrolului s-asituat sub 65 de dolari pe baril. Asadar, Petrom a primit 15 dolaripe baril pentru cantitatea de 40.000 barili/zi pentru care au fostfolosite instrumente de acoperire a riscului, scrie BUSINESS Magazin.

Programul de hedging pentru 2009 a presupus protectie pentrujumatate din cantitatea de petrol care intra in rafinaria de laPetrobrazi. "Asta a fost o decizie foarte foarte buna, una dintrecele mai bune pe care le-am luat vreodata", spune Reinhard Pichler,directorul financiar al companiei.

Acesta care admite ca nu i-a fost usor sa ia decizia de a facehedging pentru jumatate din productie: "Nu e asa de usor sa facihedging - pentru ca poti lua decizii gresite. Daca anul acestapetrolul ar fi costat 130 de dolari? Ce mi-ar fi spus actionarulmeu? M-ar fi intrebat de ce am pierdut 20-30 de dolari. Hedgingulte poate ajuta sa castigi sau sa pierzi rau de tot". Din acestpunct de vedere, sfatul lui Pichler este ca o companie sa apelezela hedging doar daca este convinsa ca va avea probleme serioase cunumerarul. "Atat timp cat cred ca piata bancara ma poate ajuta, nuas face hedging".

Cititi mai multe despre strategiile financiare alePetrom pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels