ZF 24

Presedintele american George W. Bush a ajuns la Constanta

02.04.2008, 12:51 58

Presedintele american George W. Bush si sotia sa Laura au ajuns la Constanta la bordul Air Force One (decloarea s-a facut e pe aeroportul Henri Coanda). Pe pista aeroportului Mihail Kogalniceanu delegatia americana a fosta intampinata de presedintele Traian Basescu si de sotia sa Maria.

In urmatoarele ore la Neptun cei doi sefi de stat vor avea convorbiri bilaterale, printre temele invocate anterior de presedintele roman numarandu-se problema vizelor, dar si scutul antiracheta pe care SUA doresc sa-l realizeze in Europa, dar care nu apara si Romania. Dimineata Bush a sustinut un discursa la Palatul CEC, in fata unei audiente restranse. Discursul sau a evidentiat "fractura" din sanul NATO: Bush a reiterat ca SUA sustin fara rezerve aderarea Ucrainei si a Georgiei la NATO, primul pas fiind incorporarea acestor doua tari in asa-numitul Membership Action Plan (MAP), statut pe care ar dori sa-l primeasca la summit-ul are incepe in aceasta seara. Dar mai multe ari europene se opun unei astfel de idei. Bush a anunta ca Croatia, Albania si Macedonia vor fi invitate sa adere la NATO. Presedintele american s-a referit pe larg la Romania si a evocat in finalul discursului sau sacrificul unui militar roman in Afganistan, Aurel Marcu, mort in vreme ce incerca sa ajute o patrula americana ce fusese atacata. La ora 13.40 Bush si Basescu vor sustine o conferinta de presa comuna, la Neptun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24