ZF 24

Prima confirmare oficială despre criza de pe piaţa de IT. Sofbinator Technologies, companie cotată la BVB: Criza de tehnologie de anul acesta afectează serviciile de dezvoltare software, iar potenţiala modificare fiscală a impozitului pe venit pentru IT-işti va genera o creştere considerabilă a cheltuielilor cu salariile

Prima confirmare oficială despre criza de pe piaţa de...

Autor: Roxana Rosu

09.09.2023, 20:45 19386

Criza de pe piaţa tehnologiei, pornită în SUA, se răspândeşte peste tot, ajungând şi în România. Softbinator Technologies, companie listată la Bursă, a anunţat luni seară, după publicarea rezultatelor pe primul semestru, când a trecut de la profit la pierdere, că problemele afectează şi furnizorii de servicii de dezvoltare software.

Compania a raportat, la nivel consolidat, o cifră de afaceri de 17,6 milioane de lei în S1 2023, o creştere cu 57% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar a trecut pe pierderi, cu un rezultat negativ de 557.000 lei, cauzat în principal de criza din tehnologie de anul acesta, care a afectat şi furnizorii de servicii de dezvoltare software.

„În primele şase luni din 2023, inflaţia generală ridicată a pus o presiune suplimentară pe costurile cu salariile şi subcontractorii, generând astfel o creştere importantă a cheltuielilor, mult superioară creşterii veniturilor. Deşi încă ne confruntăm cu o situaţie incertă în industria din care facem parte, precum şi eventuale modificări legislative ce urmează să fie decise, suntem încrezători că prin măsurile luate în ultimele luni, am creat o structură de control care poate reacţiona rapid, generând astfel soluţii pentru adaptarea la noile condiţii,” a declarat Vlad Deliu, CFO al Softbinator Technologies.

În ceea ce priveşte a doua jumătate a anului, compania atrage atenţia în raportul financiar că unul dintre principalii factori de risc îl reprezintă potenţiala modificare fiscală referitoare la impozitul pe venit în cazul angajaţilor din domeniul dezvoltării de software. Potrivit reprezentanţilor Softbinator, o modificare în forma vehiculată la acest moment poate genera o creştere considerabilă a cheltuielilor cu salariile în cadrul companiilor din IT.

La nivel consolidat  rezultatele includ performanţele înregistrate de Softbinator Technologies, [es-pres-oh], WiseUp, Ixperi şi Digital Tailors.

La nivel individual, Softbinator Technologies a înregistrat o cifră de afaceri de 10,3 milioane de lei, în creştere cu 29%, şi o pierdere netă de 169.000 lei, comparativ cu un profit net de 1,8 milioane de lei înregistrat în primele şase luni din 2022.

„După un an 2022 în care ne-am concentrat intens pe realizarea de tranzacţii M&A, în 2023 am pus accentul pe restructurare şi dezvoltarea activităţilor de vânzări şi marketing pentru a continua să creştem, chiar şi în condiţiile actuale ale domeniului tehnologiei. Deşi anul 2023 a adus o reducere semnificativă a  angajărilor, precum şi o perioadă mai lentă în investiţiile în startup-uri şi tehnologie, am reuşit să ne adaptăm rapid la această situaţie. Am elaborat un plan solid pentru a construi o bază de stabilitate care să ne permită să obţinem rezultate predictibile în următorii ani. Prin urmare, în prima jumătate a acestui an, ne-am concentrat pe consolidarea relaţiilor cu clienţii existenţi şi pe valorificarea potenţialului de creştere împreună cu ei”, a declarat Daniel Ilinca, fondator şi CEO al Softbinator Technologies.

Softbinator Technologies este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din data de 17 decembrie 2021 şi se tranzacţionează sub simbolul CODE. În prezent, compania are o capitalizare de piaţă de aproximativ 61 milioane de lei.


Se cheamă rightsizing. Un trend care a pornit din America şi începe să bată discret şi la uşa companiilor de pe piaţa românească: salariile oferite pentru middle şi top management încep să se mai reducă, bonusurile sunt mai rare, iar organigramele intră într-un proces de ajustare


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO