ZF 24

Primăria Capitalei va plăti 7,8 milioane de euro pe patru ani unei firme private pentru întreţinerea Arenei Naţionale

Costurile pentru organizarea unui meci de fotbal pe Arena Naţională, care includ închirierea stadionului, poliţa de asigurare, firma de pază şi curăţenia, sunt de 30.000 - 40.000 de euro

Costurile pentru organizarea unui meci de fotbal pe Arena Naţională, care includ închirierea stadionului, poliţa de asigurare, firma de pază şi curăţenia, sunt de 30.000 - 40.000 de euro

Autor: Bogdan Alecu

11.03.2014, 00:05 448
Primăria Capitalei are în plan externalizarea serviciilor de administrare şi mentenanţă a Arenei Naţionale, pe o perioadă de patru ani, care va include de la întreţinerea instalaţiilor până la cea a gazonului.

„Municipiul Bucureşti intenţionează să achiziţioneze servicii tehnice de exploatare, întreţinere curentă şi administrare tehnică pentru Arena Naţională prin încheierea unui acord-cadru pe o perioadă de patru ani.  Prin acesta nu se transmite administrarea privată a stadionului în ceea ce priveşte organizarea de evenimente“, au spus reprezentanţii Primăriei Capitalei. Municipiul Bucureşti va organiza în continuare evenimente, iar veniturile generate de acestea vor intra la bugetul Primăriei.

De asemenea, viitorul operator va dota stadionul cu echipamente necesare întreţinerii şi exploatării în cele mai bune condiţii a suprafeţei de joc, respectiv instalaţie de aerare, fertilizare şi sistem de iluminat artificial pentru stimularea fotosintezei gazonului.

Acordul-cadru va fi încheiat pe o perioadă de 48 de luni şi are valoarea estimată la 34,54 mil. lei, fără TVA (7,8 mil. euro), adică în medie 8,6 mil. lei fără TVA.

„Valoarea estimată a acordului-cadru reprezintă estimări ale unor cantităţi care ar putea fi solicitate pe durata întregului acord cadru, şi nu cantităţile exacte ce vor fi achiziţionate, acestea din urmă putând fi mai mici sau egale, raportat la cele estimate, în funcţie de necesităţile efective“, au subliniat oficialii primăriei.

Procedura de achiziţie este în desfă­şurare, iar depunerea şi deschiderea ofertelor va avea loc în data de 3 aprilie.

În anul 2013 cheltuielile de întreţi­nere pentru Arena Naţională s-au ridicat la 5,4 mil. lei (1,2 mil. euro), iar din luna ianuarie 2014 şi până în prezent, la aproape 0,4 mil. lei. Spre comparaţie, costurile pentru organizarea unui meci de fotbal pe Arena Naţională, care includ închirierea stadionului, poliţa de asigurare, firma de pază şi curăţenia, sunt de 30.000 - 40.000 de euro, potrivit datelor din piaţă. Cel mai recent meci este cel amical dintre reprezentativele României şi Argentinei, care a adunat 45.000 de spectatori, arena având o capacitate de 55.600 de locuri.

„Necesitatea acestui acord-cadru a fost determinată de faptul că Arena Naţională reprezintă o investiţie complexă, care necesită operaţiuni permanente de mentenanţă cu personal calificat“, au spus reprezentanţii municipalităţii.

Prin serviciile de mentenanţă se va asigura atât personal specializat pentru supravegherea funcţionării în condiţii normale, cât şi consumabilele necesare, conform manualelor de mentenanţă.

Primăria Capitalei a finalizat construcţia stadionului în 2011, în urma unor investiţii de 234 milioane de euro, aproape dublu comparativ cu estimările iniţiale.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24