ZF 24

Principalele prevederi ale programului de guvernare pentru pensiile private

16.12.2008, 16:11 16

Stimularea economisirii prin pensiile facultative administrate privat. Pensiile facultative (pilonul III al sistemului de pensii) au fost lansate in vara anului 2007, iar in prezent pe piata activeaza opt companii si noua fonduri. La sfarsitul lunii noiembrie, fondurile de pensii facultative aveau 145.000 de clienti. Piata s-a dezvoltat lent, estimarile de la inceputul anului indicand 200.000 de participanti in 2008. Anul viitor aceasta ar putea fi stimulata de dublarea deductibilitatii fiscale pentru contributiile platite atat de angajat, cat si de angajator, pana la 400 de euro pentru fiecare.

Infiintarea fondului de garantare a drepturilor participantilor la sistemul de pensii private si elaborarea legii de organizare si functionare a sistemului de plata a pensiilor din sistemul privat. Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, a anuntat recent ca fondul de garantare va deveni functional anul viitor. Acesta va functiona ca institutie de drept public, condusa de reprezentanti ai CSSPP si ai mai multor ministere, cum ar fi Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul Muncii si Ministerul Justitiei. Tot anul viitor urmeaza sa fie adoptata legea pentru calculul si plata pensiilor private, la care lucreaza acum Ministerul Muncii si firma americana de consultanta IOS Partners, selectata in urma unei licitatii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO