ZF 24

Principalul fond de pensii din Suedia îl concediază pe directorul general, Magnus Billing, după pierderile înregistrate în SUA. Alecta a pierdut 2 miliarde de dolari în urma unor investiţii eşuate în creditorii SVB şi Signature Bank

Principalul fond de pensii din Suedia îl concediază pe...

Autor: Andrei Şerbănescu

11.04.2023, 14:27 239

Cel mai mare fond de pensii din Suedia şi-a concediat directorul general după ce un pariu pe creditorii americani falimentari Silicon Valley Bank şi Signature Bank s-a lăsat cu pierderi de aproape 2 miliarde de dolari, scrie Financial Times.

Alecta, care administrează active în valoare de 110 miliarde de dolari, a declarat marţi că Magnus Billing a părăsit funcţia de director general, deoarece pierderile au „afectat grav încrederea" în strategia sa de investiţii.

„Strategia noastră de afaceri are scopul de a oferi confort şi siguranţă clienţilor noştri. În ultimele câteva săptămâni a devenit evident că este nevoie să reconstruim această încredere", a declarat preşedintele Ingrid Bonde pentru Financial Times.

Alecta a apărut ca unul dintre cei mai mari perdanţi din recentele turbulenţe bancare din SUA, unde fondul de pensii suedez a fost un acţionar important la SVB şi Signature. De asemenea, a fost acţionar şi la First Republic, o altă bancă regională americană ale cărei acţiuni s-au prăbuşit, toate cele trei grupuri fiind afectate de creşterea bruscă a ratelor dobânzilor.

Fondul suedez a pierdut 19,6 miliarde de coroane suedeze (1,9 miliarde de dolari) în cele trei bănci şi a fost nevoit săptămâna trecută să-i asigure pe economişti că va rămâne solid din punct de vedere financiar.

Autoritatea suedeză de reglementare financiară investighează Alecta în legătură cu pierderile, care au apărut după ce fondul de pensii s-a lăudat în presa locală că a renunţat la o participaţie într-un creditor conservator suedez şi că se concentrează pe băncile de nişă din SUA pentru a creşte randamentele.

Consiliul de administraţie al Alecta a fost supus unor presiuni puternice după ce, iniţial, a înlocuit-o doar pe Liselott Ledin, şefa departamentului de acţiuni, săptămâna trecută. Aceasta a fost înlocuită de Ann Grevelius, membră a consiliului de administraţie al Alecta, care a fost anterior director de investiţii la marea bancă suedeză SEB şi care va efectua o analiză a activităţii sale cu acţiuni.

Bonde a subliniat că Alecta este „stabilă din punct de vedere financiar", dar că o „decizie comercială foarte nefericită" a dus la scăderea încrederii în fondul de pensii.

De asemenea, Bonde a declarat că s-a oferit să demisioneze de mai multe ori în ultimele zile, dar consiliul de administraţie a „încurajat-o şi rugat-o" să rămână în funcţie. Atât conducerea, cât şi consiliul de administraţie al Alecta consideră că investiţiile eşuate din SUA s-au încadrat în mandatul stabilit de consiliu.

Alecta caută în prezent un succesor pentru Billing, numind-o pe Katarina Thorslund, directorul său adjunct, ca înlocuitoare temporară. Bonde a declarat că destituirea lui Billing „nu a fost o decizie uşoară" şi şi-a exprimat aprecierea pentru activitatea sa anterioară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO