ZF 24

Producatorii de BCA: Consumul de materiale de zidarie va scadea cu 50% in T1

Producatorii de BCA: Consumul de materiale de zidarie va scadea cu 50% in T1
28.02.2010, 13:38 72

Asociatia Pro BCA, care controleaza circa 70% din piata deprofil, afirma ca se asteapta in primul trimestru la o scadere acererii de BCA (beton celular autoclavizat) de 50% fata de perioadasimilara a anului trecut, din cauza conditiilor meteo nefavorabilesi a efectelor negative pe care le-au alegerile prezidentiale de lasfarsitul anului trecut asupra investitiilor derulate de stat.

"A fost o iarna extremde grea, cum nu am mai avut demult. Inplus acum se vad efectele anului 2009, care a fost pierdut in luptepolitice, iar investitiile demarate de administratiile locale si deguvern au fost intarziate si in primul trimestru al acestui an",afirma Nicolae Dusu, presedintele Asociatiei Pro BCA sipresedintele companiei Celco Constanta. Consumul de BCA se vareduce in 2010 cu 10% in volum fata de 2009, cand s-au vandut 2,3milioane de metri cubi de BCA. Piata de profil a scazut cu 30% involum in 2009, iar in valoare diminuarea a fost de peste 45%, panala 140 mil. euro.

"Baza de cumparare a venit anul trecut de la consumatoriiindividuali, mai ales ale muncitorilor romani din strainatate si nude la investitiile mari. Dar, anul trecut remiterile muncitorilordin strainatate au scazut cu peste 30% si tendinta va continua sianul acesta", sustine Dusu, care considera ca fara o proiectiemultianuala a investitiilor Guvernului pana in 2014-2015 estedificil de estimat cum va evolua consumul de materiale de zidariein urmatorii ani.

In plus, reprezentantii Asociatiei Pro BCA sustin ca absorbtiafondurilor europene ar trebui sa fie mai rapida daca ar numi un"manager de proiect", care sa raporteze care este stadiulabsorbtiei.

"Guvernul ar trebui sa numeasca un vicepremier care sa fieresponsabil doar cu urmarirea procesului de absorbtie a fonduriloreuropene a ministerelor", afirma Marius Marin, vicepresedinteleAsociatiei Pro BCA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO