ZF 24

Producătorul de abrazive profesionale Carbochim Cluj Napoca, controlat indirect de antreprenorul Iulian Dascălu, proprietarul grupului Iulius, a finalizat procesul de relocare a productiei într-o nouă fabrică, după investitii de 5 milioane euro în retehnologizare

Producătorul de abrazive profesionale Carbochim Cluj...

Autor: Roxana Rosu

12.12.2023, 09:36 5266

Producătorul de abrazive profesionale Carbochim Cluj Napoca, al cărei acţionar majoritar este Carbo Europe SRL, parte din grupul Iulius, a finalizat procesul de relocare a productiei într-o nouă locatie, investitiile în retehnologizarea fabricii ridicându-se la 5 milioane euro.

Fabria are aproximativ 160 de angajaţi. Noile sectii dispun de echipamente moderne, care înlocuiesc utilaje cu vechime de peste 50 de ani.

În plus, au fost montate panouri fotovoltaice care pot asigura o economie de energie estimată la 18%. Planurile companiei prevăd o creştere cu 20% a afacerii în următorii 3 ani, ca urmare a eficientizării activităţii.

Carbochim a fost înfiinţat în 1949 şi anul trecut a demarat un proces de modernizare şi relocare de pe fosta platformă, unde doar 30% din suprafaţă era utilizată pentru activitatea industrială, restul fiind spaţii dezafectate şi reziduale.

„Secţiile cu care operăm în prezent sunt cele de produs finit. Mai exact, secţia de abraziv pe suport, care produce bine-cunoscutul şmirghel, secţia corpuri abrazive cu liant ceramic şi secţia corpuri abrazive cu liant organic şi discurile de debitat. Celelalte secţii au fost oprite încă din 1996, cum este cazul secţiei de carbură de siliciu şi electrozi siderurgi, şi din 1999, secţia de electrocorindon. Ambele poluau foarte mult şi aveau un consum foarte mare de energie, astfel că au devenit nerentabile. Plus că s-a dezvoltat oraşul în jurul fabricii şi viitorul ne arăta clar că nu puteai să faci un astfel de produs, cu un astfel de nivel de poluare, în inima oraşului. Hotărârea a fost să închidem ce nu este rentabil, pentru a salva restul fabricii. Sunt puţine fabrici în ţară care au reuşit să-şi menţină activitatea şi credem că din acest punct de vedere suntem un exemplu pozitiv, cu atât mai mult cu cât relocarea permite dezvoltarea unui proiect nou pentru oraş”, spune Viorel Popoviciu, Directorul General al Carbochim.

Relocarea s-a realizat etapizat, astfel încât activitatea de producţie să nu fie întreruptă.

În prezent, secţiile de corpuri abrazive cu liant ceramic şi corpuri abrazive cu liant organic şi discuri de debitat funcţionează în noua locaţie din Bulevardul Muncii, în timp ce secţia de abrazivi pe suport este în Strada Orăştiei.

” Am optimizat întregul flux de producţie, păstrând echipamentele pe care le deţineam deja şi care încă mai sunt performante şi aducând utilaje noi, automate sau semiautomate, care înseamnă consum mic de energie electrică şi de gaz şi o mai bună performanţă a produselor din portofoliul nostru”, a completat Viorel Popoviciu 

Pe lângă cele 5 milioane de euro alocate mutării şi retehnologizării, alte 2 milioane de euro vor fi direcţionate în următorii ani spre eficientizarea liniilor de producţie. Planurile de business ale producătorului de abrazive estimează o creştere cu 20% a afacerii, având în vedere diminuarea considerabilă a costurilor de producţie.

Carbochim, companie controlatăindirect de antreprenorul Iulian Dascălu, a raportat în primele nouă luni ale anului un profit net de 117 milioane lei, fată de 47 milioane lei în perioada similară din 2022,  şi venituri de circa 170 milioane lei, comparativ cu 28 milioane lei în primele nouă luni de anul trecut. Creşterea a fost sustinută de vânzarea unui teren şi  construcţiile aferente în Cluj-Napoca.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO