ZF 24

QVT cere oferta publica la Petromidia

23.12.2008, 16:26 12

Fondul american de investitii QVT, unul din cei mai mari investitori straini pe piata locala de capital cere Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa oblige The Rompetrol Group, actionarul majoritar al companiei Rompetrol Rafinare (Petromidia) sa deruleze o oferta publica de preluare pentru toate actiulile Petromidia pe care nu le detine.

QVT, este actionar minoritar al Petromidia si este reprezentat de casa de avocatura Dutescu si Asociatii, specializata in piata de capital si legislatia societatilor comerciale.

Compania petroliera kazaha KazMunaiGaz (KMG) a preluat in a doua parte a anului trecut un pachet de 75% din acþiunile grupului Rompetrol, devenind astfel indirect actionarul majoritar al Rompetrol Rafinare si al altor doua companii listate pe Bursa: Rompetrol Well Service si Rompetrol SA Bucuresti. Legislatia pietei de capital prevede ca la schimbarea actionarului majoritar al unei companii listate, noul majoritar trebuie sa deruleze o oferta de preluare pentru toate actiunile pe care nu le detine.

QVT sustine ca prevederea se aplica si in cazul schimbarii indirecte a actionarului majoritar, cum s-a intamplat in cazul Petromidia,a stfel ca trebuie derulata o oferta obligatorie, atat conform legislatiei romanesti cat si a celei de la nivelul Uniunii Europene.

In septembrie 2007, dupa realizarea preluarii Rompetrol de catre KazMunaiGaz, ZF a scris ca noii actionari majoritari ar putea fi obligati sa lanseze oferte de preluare pentru actiunile celor trei companii ale grupului listate pe piata de capital: Rompetrol Rafinare, Rompetrol Well Services si Rompetrol SA Bucuresti. CNVM nu a formulat de atunci niciun raspuns la intrebarea ZF pe aceasta tema. Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol spunea tot atunci ca, in urma analizei prevederilor legale, a ajuns la concluzia ca astfel de oferte nu sunt obligatorii.

Conform solititarii QVT adresate CNVM, fondul de investitii considera ca oferta publica ar trebui derulata la un pret minim egal cu pretul mediu de piata al actiunilor Petromidia in perioada ianuarie 2007-ianuarie 2008. Actiunile Petromidia au scazut puternic anul acesta pe fondul crizei economice mondiale, astfel ca daca compania kazaka va fi obligata de CNVM sa lanseze o oferta conform solicitarii QVT, pretul oferit ar putea fi substantial mai mare fata de pretul de piata al actiunilor. Rompetrol Rafinare era cotata ieri la 0,018 lei/actiune, de peste cinci ori mai putin fata de pretul de la inceputul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24