ZF 24

Reportaj ZF - Cum se vede criza in San Francisco: My name is Rich but I’m not rich at all. So folks, I don’t mind if you tip me! - galerie FOTO

Golden Gate
15.12.2009, 17:07 36

La prima vedere, dupa ce ai coborat de la clasa business a unuiavion Jumbo Jet si ai luat masina ca sa ajungi intr-un Hilton dinSan Francisco, ai spune ca nu este nicio criza economica in celde-al patrulea oras ca populatie din golful San Francisco.

"Cei mai multi bani vin din turism, real-estate si serviciifinanciare. Anul acesta toate au fost afectate. Sunt multeconstructii care au ramas nefinalizate, asa cum se vede cand treciprin aceasta zona. Deasemenea, au fost mai putini turisti incircuitele din San Francisco, ceea ce se poate observa usor si candte uiti in autocar", explica rar Richard, unul din ghizii din SanFrancisco. In circuitul celor mai cunoscute podgorii din California(Napa Valley si Sonoma Valley), pe care Richard era ghid, se aflaudoar 11 oameni intr-un autocar cu peste 50 de locuri.

Desi San Francisco, cu o populatie de 800.000 de oameni, este unoras al atractiilor turistice, acesta nu a fost ocolit de efectelecrizei economice.

"Anul trecut erau mai multi oameni in restaurantul din Hilton daranul acesta unii colegi au trebuit sa isi gaseasca de munca in altaparte. Aveam si un coleg din Romania si unul din Bosnia-Hertegovina, care s-au angajat la un restaurant pe o strada maijos", a spus Robert, unul dintre chelnerii reataurantului hoteluluide cinci stele Hilton.

Pentru turistii romani care ajung in San Francisco dupa aproape 14ore de zbor, cu escala la Londra, de unde se zboara cu un Jumbo Jet(un avion cu doua etaje, in care etajul superior este mai scurtdecat cel inferior), orasul are multe de aratat. San Franciscopoate fi asociat cu usurinta cu podul Golden Gate, o constructie cuo lungime de aproape 2.800 de metri patrati suspendata la mai multde 150 de metri deasupra apei. Deasemenea, un alt simbol alorasului este inchisoarea Alcatraz, care a "adapostit" gangsteri caAl Capone. Mai mult, in San Francisco gasesti cartierul chinezescsi japonez dar si Debarcaderul Pescarilor (Fisherman's Wharf) siUnion Square. La prima vedere insa ies in evidenta tramvaiele trasede cablu pe strazile in panta..

Tot in San Francisco se gaseste una din cele mai faimoase strazidin lume: Lombard Street, celebra pentru configuratia sa prin celeopt curbe si inclinatia de 16 grade, care micsoreaza panta pe caretrebuie sa coboare masinile.

It's all about money and marketing

Toti americanii fac marketing: de la cersetorii de pe stradacare expun mesaje precum "Thanks for helping me develop my musicskills", "Lonely for Christmas", sau "Why lie? I need a beer", panala producatorii de vinuri, care repeta de cel putin cinci ori intimpul prezentarii produselor ca beneficiezi de un discount de 15%daca cumperi "now" (in timpul circuitului cu autocarul-n.r.).

Nici ghizii nu se lasa mai prejos si au grija sa aminteasca peparcursul unei calatorii cu autocarul ca "although my name is RichI am not rich at all", asa ca cine s-a simtit bine in excursie esteinvitat sa lase bacsis. Altfel, "if you don't like it, don't callme Rich, call me Mark or John or....."
Daca nu ai lasat bacsis ghidului, pentru ca fie ca nu aveai 5dolari sau pentru ca pur si simplu nu ti-a placut excursia, aitoate sansele sa faci asta cand ajungi intr-un restaurant cu livemusic. Desi platesti la intrare de la cinci dolari in sus, infunctie de solistul invitat, ar trebui sa mai ai cel putin incacinci dolari pentru bacsisul cantaretului, care se prezinta cu unbol in fata scenei, pe langa chitara si instalatia de sunet. Celputin asta se intampla daca mergi in restaurantul Biscuits andBlues, cunoscut in San Francisco pentru solistii prezenti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO