ZF 24

Reuters: Declinul rapid al dolarului, veste buna pentru economia mondiala

21.05.2009, 21:55 20

Declinul puternic inregistrat de dolar in aceasta saptamana ar putea marca un moment esential in stabilizarea financiara si redresarea economiei la nivel mondial, conform Reuters.

Conform agentiei, deprecierea monedei americane, care are loc independent de evolutia pietelor de capital sau de obligatiuni, indica de fapt revenirea la un model investitional neinfluentat de stres.

Astfel, daca pana acum dolarul evolua in sens invers pietei de capital, prin retragerea investitorilor de pe pietele de capital catre plasamente mai sigure precum moneda americana si titlurile de trezorerie ale SUA, in prezent aceasta conexiune pare sa nu mai existe.

Joi, spre exemplu, indicele bursier american S&P500 a evoluat in scadere pentru a treia sedinta consecutiv, cu un declin de peste 2% fata de inchiderea de luni, iar indicele dolarului, care evalueaza moneda americana fata de un cos de sase valute, a coborat la randul sau cu 1,7%, in acelasi interval.

Agentia de presa concluzioneaza astfel ca intreruperea corelatiei invers-proportionale intre evolutia pietei de capital si cea a dolarului, caracteristica perioadelor intense de criza a creditelor, ar putea marca stabilizarea sistemului financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels