Vechimea nu mai este luată în calcul la creşterile salariale din Banca Naţională, iar cei care vor să devină manageri trebuie să arate că ştiu să conducă oameni, spune Mugur Tolici, directorul de HR al BNR.
„Cu alte cuvinte, în cazul acordării pentru unii salariaţi a unor creşteri salariale în interiorul benzii corespunzătoare postului, precum şi în cazul promovărilor pe o funcţie superioară, nu se vor acorda creşteri salariale peste acest nivel pentru că oamenii se ajustează rapid la o creştere a venitului, iar factorul de motivare ce însoţeşte de regulă o astfel de majorare dispare destul de rapid. Şi dacă, de exemplu, îi dai unui salariat dintr-o dată o majorare salarială de 15-20% ca urmare a unei performanţe extraordinare, realizată în anul respectiv, ritm pe care nu îl mai poate menţine în anul următor, motivarea acestuia va scădea, existând chiar riscul să părăsească instituţia“, a explicat el.
De la începutul anului trecut BNR a schimbat sistemul de resurse umane şi salarizare în urma unui proiect realizat cu Hay Group. Din luna ianuarie a început evaluarea angajaţilor BNR, iar în funcţie de rezultate va fi luată decizia acordării de creşteri salariale.
Potrivit unui calcul realizat de ZF, salariul mediu net în BNR a fost de peste 6.600 de lei (1.500 de euro) pe lună.