ZF 24

Rusia şi Ucraina vor avea cele mai mari exporturi de grâu din ultimele şase sezoane şi vor pune presiune pe preţul din România

Serghei Feofilov, şeful UkrAgroConsult, cea mai mare casă de consultanţă pentru materii prime agricole din Europa de Est: În Ucraina, evenimentele recente au majorat puternic preţul combustibilului. Capitalizarea totală a fermierilor este în scădere. Rata de însămânţare (pentru campa­nia de primăvară - n.red.) este aproape de cea din anii anteriori şi sperăm că producţia totală de cereale va fi doar cu 5-6 milioane de tone mai mică decât în sezonul anterior. Foto: Silviu Matei

Autor: Gabriel Razi, Andrei Cîrchelan

02.06.2014, 20:13 624

Ucraina şi Rusia vor exporta împreună 28,7 milioane de tone de grâu în sezonul comercial ce începe în luna iulie, în creştere cu 3% faţă de perioada similară anterioară şi un record al ultimelor şase sezoane.

Livrările cumulate ale Rusiei şi Ucrainei sunt de 8,7 ori mai mari decât cele pe care le va face România în perioada iulie 2014-iunie 2015. Diferenţa de greutate pe piaţa de export dintre economiile ex-sovietice şi România arată că preţul grâului local se va alinia după cel din porturile ruseşti şi ucrainene pentru că pieţele de export sunt în mare măsură comune.

„În Ucraina, evenimentele recente au majorat puternic preţul combustibilului. Capitalizarea totală a fermierilor este în scădere. Rata de însămânţare (pentru campa­nia de primăvară - n.red.) este aproape de cea din anii anteriori şi sperăm că producţia totală de cereale va fi doar cu 5-6 milioane de tone mai mică decât în sezonul anterior“, a spus vineri Serghei Feofilov, şeful UkrAgroCon­sult, cea mai mare casă de consultanţă pentru materii prime agricole din Europa de Est.

Analistul ucrainean a estimat că preţul grâului din noua recoltă va ajunge în piaţa de la Marea Neagră la 260-265 dolari/tonă, ceea ce înseamnă o creştere de 5% faţă de preţul din portul Constanţa din debutul sezonului 2013/2014. Prognoza ucraineanului este ajustată negativ cu 2% faţă de jumătatea lunii mai.

Cotaţia indicată de Feofilov este impor­tan­tă pentru fermierii români în condiţiile în care acesta este nivelul de preţ de la care ar urma să plece jocurile de pe piaţa grâului. Datele actuale de producţie, stocuri şi export sunt similare cu cele din sezonul anterior 2013/2014, ceea ce înseamnă că în mod normal pre­ţul grâului ar trebui să scădă în primele luni de vară, atunci când oferta devine mai mare de­cât cererea, pentru că fermierii sunt în cău­ta­re de lichidităţi sau nu dispun de spaţii de stocare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO