ZF 24

Stanga politica ungara, zdrobita in alegeri. Viktor Orban va fi noul prim-ministru

Stanga politica ungara, zdrobita in alegeri. Viktor Orban va fi noul prim-ministru
12.04.2010, 13:00 25

In 1998, in urma victoriei electorale a conservatorilor dinFIDESZ, Viktor Orban, seful formatiunii, devenea cel mai tanarpremier al Europei - avea 35 de ani atunci. La 12 ani distanta sidupa opt ani de dominatie a stangii politice (Partidul Socialist),conservatorii lui Viktor Orban, sarmantul fost premier care areacum 47 de ani, revine triumfator la putere.

In primul tur al alegerilor legislative de duminica FIDESZ, condusde Orban, a obtinut aproape 53% din sufragii. Partidul la putere -Socialistii - au suferit un esec zdrobitori. Ei au obtinut doar19,3% din voturi, adica cu ceva mai mult decat partidul extremist,Jobbik, care a obtinut 16,7%.
Orban nu va fi insa nevoit sa faca o alianta cu extremistii dedreapta. Primul tur i-a oferit majoritatea in Parlamentul ungar(unicameral). Al doilea tur, de peste doua saptamani, ar putea sa-iofere controlul a doua treimi din Parlament - ceea ce inseamna capartidul lui Orban va putea sa faca in Ungaria urmatorilor patruani tot ce va voi, inclusiv sa modifice Constitutia.

Dupa aflarea rezultatelor definitive, Orban va fi desemnatpremier.

Socialistii, care au adus in fruntea guvernului, acum un an, untehnocrat - Gordon Bajnai - au reusit, in plina criza, sa tina tarape linia de plutire, dar asta nu a fost de ajuns. Electoratul apenalizat dur partidul la putere care va trebui, peste catevasaptamani, sa lase "butoanele" guvernarii rivalilor din FIDEZF - unpartid suspectat in trecut pentru derapajele sale de dreapta.

In fata suporterilor sai, Orban a spus duminica seara carezultatul alegerilor, pe care l-a calificat drept "istoric" sisuficient pentru formarea Guvernului, nu reprezinta o victoriepentru Fidesz, ci pentru toti cetatenii ungari si marcheazasfarsitul unei perioade de esecuri ale socialistilor. Potrivitacestuia, cetatenii vor locuri de munca, ordine si securitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels