ZF 24

Studiu iBanFirst: Creşterea economică rapidă, personalul calificat, expansiunea pieţelor de consum şi dezvoltarea relaţiilor comerciale sunt în topul motivelor pentru care companiile din Europa de Vest ar trebui să investească în România

Studiu iBanFirst: Creşterea economică rapidă,...

Autor: Roxana Rosu

18.12.2023, 12:25 100

Creşterea economică rapidă, personalul calificat, expansiunea pieţelor de consum, dezvoltarea relaţiilor comerciale şi adoptarea practicilor de afaceri sustenabile fac din regiunea CEE, şi implicit din România, o destinaţie atractivă pentru companiile din Europa de Vest care caută locatii pentru activităţi de nearshoring sau offshoring, sunt de părere analiştii iBanFirst, unul dintre principalii furnizori globali de servicii de schimb valutar şi plăţi internaţionale.

La final de an, iBanFirst a realizat un studiu intern pe baza căruia a identificat 5 motive pentru ca IMM-urile ar trebui să îşi extindă operaţiunile în regiune, inclusiv în România:

  1. Creştere economică rapidă: În ultimii ani, multe ţări din regiunea CEE au înregistrat o creştere economică mai mare decât cea din Europa de Vest. Conform previziunilor FMI, PIB-ul Europei Centrale şi de Est va creşte de două ori mai repede decât media zonei euro în perioada 2023-2026. De exemplu, România a înregistrat cea mai mare rată de creştere economică dintre statele membre ale UE aprox. 800% în ultimii 20 de ani (2000-2022). Perspectivele pentru economiile din Europa Centrală şi de Est rămân pozitive, cu toate că factori precum conflictul din Ucraina, creşterea inflaţiei şi o posibilă încetinire economică pot reprezenta riscuri.
  • În CEE, este posibilă dezvoltarea unei afaceri profitabile de la zero în mod durabil în aproximativ 18 luni, în funcţie de sector.
  1. Forţă de muncă accesibilă şi calificată: CEE beneficiază de o forţă de muncă tânără, educată şi foarte calificată. Această bază de talente este disponibilă la costuri cu aproximativ 30% mai mici în comparaţie cu Europa de Vest. România deţine cea mai mare proporţie de tineri (cu vârsta între 15 şi 29 de ani) din UE - 36,1%, urmată îndeaproape de Bulgaria - 35,4% şi Ungaria - 34,9%. Această cifră este semnificativ mai mare decât media UE de 23,7%. Populaţia tânără reprezintă un motor esenţial al creşterii economice.
  • Costurile forţei de muncă rămân mai scăzute în comparaţie cu Europa de Vest. Această diferenţă se datorează, în principal, unei rate mai reduse a impozitului pe venit (10% în Bulgaria şi România şi 15% în Ungaria). Cu toate acestea, dacă vă gândiţi să investiţi în regiunea CEE, nu faceţi din costul mai scăzut al forţei de muncă principalul motiv. Angajaţii corect pregătiţi, plătiţi echitabil şi care beneficiază de oportunităţi de promovare sunt mai muncitori şi mai motivaţi decât omologii lor din ţările din Vest.

„Strategia noastră de HR în România a fost să investim în tineri, să le oferim oportunităţi profesionale şi motivaţie financiară. I-am promovat din timp, am avut încredere în ei, iar aceştia au devenit performeri de top la nivel european. Tendinţa de emigrare din România s-a inversat în ultimii ani, acum observăm un aflux de imigranţi. Această tendinţă, dacă este bine gestionată, va avea un efect pozitiv asupra economiei româneşti. La iBanFirst lucrăm cu cei mai buni angajaţi de pe piaţă, media de vârstă a acestora fiind mult sub 30 de ani”, afirmă Johan Gabriels, Director Regional pentru Europa de Sud-Est la iBanFirst.

  1. Accesul la pieţele de consum în expansiune: Regiunea CEE, având o populaţie totală de peste 287 de milioane de locuitori şi aproximativ 7 milioane de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri)  reprezintă o piaţă semnificativă, cu o putere de cumpărare în creştere. Clasele de mijloc din aceste economii sunt în plină dezvoltare, generând o cerere crescută pentru produse de marcă occidentală.
  • Din perspectiva iBanFirst, concentrarea pe dezvoltarea regională este o strategie câştigătoare. Marile corporaţii tind să subestimeze anumite zone din CEE, în timp ce întreprinderile locale mici sau start-up-urile se confruntă cu dificultăţi în scalarea afacerii lor.
  • Chiar şi în era digitală actuală, serviciile de calitate, o reţea bine dezvoltată şi interacţiunea personală rămân aspecte esenţiale. Investiţiile în comunicare sunt, de asemenea, cruciale atunci când afacerea şi brandul nu au încă notorietate pe piaţă.
  1. Relaţiile comerciale în creştere cu Europa de Vest şi locaţia strategică: Relaţiile comerciale dintre Europa Centrală şi de Est şi Europa de Vest sunt stabile şi într-o continuă expansiune. Consolidarea acestor relaţii economice şi accesul la pieţele deschise oferă regiunii CEE o atractivitate sporită în calitate de centru de producţie şi aprovizionare pentru întreprinderile occidentale. România, de exemplu, are o pondere de 45% a exporturilor ca procent din PIB-ul ţării.
  • În plus, regiunea CEE are un nivel ridicat de digitalizare şi de adoptare a serviciilor fintech, deoarece întreprinderile operează cu diverse monede locale şi necesită soluţii rapide şi rentabile de schimb valutar şi plăţi internaţionale. Creşterea din ultimii 7 ani a ofertei de servicii fintech a generat economii semnificative pentru IMM-urile din regiune, depăşind anual suma de 1 miliard de euro. 

„Gradul ridicat de adoptare al serviciilor fintech împreună cu implementarea sistemului open banking au contribuit semnificativ la consolidarea relaţiilor comerciale în regiune. Odată ce conflictul din Ucraina se va încheia, ţările din regiune, inclusiv România, vor avea posibilitatea de a-şi continua creşterea şi de a reduce decalajul faţă de economiile din Vestul Europei. Companiile deja prezente în această zonă vor putea să capitalizeze acest potenţial de creştere”, afirmă Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.

  1. Practici de afaceri sustenabile: Ţările din CEE implementează progresiv practicile de afaceri sustenabile, în paralel cu focusul corporaţiilor occidentale asupra responsabilităţii sociale şi de mediu. De exemplu, România, Ungaria şi Bulgaria au înregistrat progrese substanţiale în ceea ce priveşte utilizarea surselor de energie regenerabilă, conform raportului 2023 Renewable Energy Market Report. România conduce regiunea cu un procent de 28% de energie regenerabilă, urmată de Bulgaria (22%) şi de Ungaria (21%). Eforturile continue ale CEE în direcţia integrării în UE şi a stabilităţii politice creează un mediu favorabil pentru investiţii şi creştere economică pe termen lung.
  • Tinerii educaţi din regiune înţeleg importanţa adoptării practicilor de afaceri sustenabile şi se observă o creştere a sprijinului guvernamental în acest sens în CEE.
  • Corporaţiile implementează aceleaşi standarde în operaţiunile desfăşurate în CEE precum în ţările lor de origine, contribuind astfel la reducerea decalajului dintre Europa Centrală şi de Est şi Europa de Vest.

iBanFirst  are  13 birouri în 10 ţări europene, dintre care 3 în ţările din regiunea CEE.  Cu o echipă de 25 de specialişti, firma a atras peste 1000 de IMM-uri din Bucureşti, Sofia şi Budapesta în portofoliul său de clienţi şi a tranzacţionat peste 2 miliarde de euro în plăţi transfrontaliere pentru companiile din Europa Centrală şi de Est în doi ani de la intrarea pe piaţa din regiune.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO