ZF 24

Surse: Francezii de la Société Générale analizează posibilitatea vânzării BRD şi angajează JP Morgan. Societe Generale: “Nu comentăm niciun zvon”

Surse: Francezii de la Société Générale analizează...

Autor: Claudia Medrega

01.02.2024, 16:04 5743

Grupul francez Société Générale analizează oportunitatea vânzării BRD, a treia cea mai mare bancă din România, iar JP Morgan a primit mandatul pentru această operaţiune, potrivit unor surse din piaţa bancară.

Contactaţi de ZF în legătură cu această operaţiune, reprezentanţii grupului francez Société Générale au răspuns: “Nu comentăm niciun zvon”.

Printre cei interesaţi de achiziţia BRD se află KBC.

Francezii de la Société Générale au venit în România în urmă cu circa 25 de ani. Practic, în decembrie 1998 s-a semnat acordul între Société Générale şi Fondul Proprietăţii de Stat (autoritatea care gestiona participaţiile statului), prin care Société Générale a subscris o majorare de capital de 20% şi a cumpărat un pachet de acţiuni care i-a permis să devină proprietara a 51% din capitalul majorat al BRD.

În 2001, BRD a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti, în prima categorie, devenind rapid una dintre cele mai tranzacţionate societăţi. În anul 2003, Banca Română pentru Dezvoltare a devenit BRD-Groupe Société Générale în urma unei campanii de rebranding. În 2004, Société Générale a cumpărat şi pachetul rezidual de acţiuni deţinut de statul român în capitalul BRD.

BRD a fost în ultimii ani o prezenţă constanţă în topul băncilor mari, fiind a treia cea mai mare bancă după active din România, şi a fost şi una dintre cele mai profitabile bănci de pe piaţa locală.

Care sunt cele mai recente rezultate financiare raportate de BRD?

BRD-SocGen, a treia bancă de pe piaţa locală după active, a obţinut în primele nouă luni din 2023 un profit net de 1,2 mld. lei, în creştere cu 19,4% faţă de rezultatul din 9 luni/2022, în contextul creşterii creditării şi a veniturilor, precum şi a controlului costurilor.

La nivelul întregului grup BRD, profitul net a fost în 9 luni/2023 de 1,23 mld. lei, cu 20,8% mai mare faţă de 9 luni/2022.

Venitul net bancar al BRD a avansat în 9 luni/2023 cu 11,4%, până la 2,73 mld. lei, în condiţiile creşterii veniturilor nete din dobânzi cu 17,5%, la peste 1,9 mld. lei. Pe de altă parte, încasările nete din comisioane au scăzut cu -1,6%, la 540 mil. lei. Cheltuielile operaţionale ale băncii au fost pe o tendinţă ascendentă şi au ajuns la 1,33 mld. lei după o creştere cu 10%.

Soldul creditelor acordate de BRD a crescut în 9 luni/2023 la 39 mld. lei, cu 9,9% peste nivelul din 9 luni/2022. Pentru întregul grup BRD, soldul net al creditelor (inclusiv leasing) a ajuns la 41,3 mld. lei, în creştere cu 10% faţă de nivelul din septembrie 2022. Creşterea a fost susţinută într-o mai mare măsură de o activitate de creditare robustă pe segmentul companiilor, în timp ce dinamica pe segmentul retail a fost solidă, dar în cadrul unei pieţe care a înregistrat o creştere foarte limitată, reflectând impactul înăspririi condiţiilor financiare, al majorării dobânzilor şi al creşterii incertitudinilor privitoare la viitor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO