ZF 24

Topul celor mai importante evenimente de astazi

14.09.2009, 19:22 15

1. Optimismul privind revenirea economiei romanesti,"prematur". Romania se va afla in recesiune si in 2010.Economia Romaniei se va contracta si anul viitor in conditiile incare somajul si creditele neperformante continua sa creasca, iarGuvernul taie cheltuielile, potrivit lui Neil Shearing economist incadrul Capital Economics, companie indepedenta care se ocupa deanalize economice si institutionale pentru clientii corporate.

"Este prematur si chiar un pic ingrijorator sa se vorbeasca dejadespre revenire. In mod cert, perspectivele s-au imbunatatit, darinca sunt prea multe riscuri.

Noi vedem o contractie a economiei cu o jumatate de punctprocentual, anul viitor", spune Shearing, citat de Bloomberg.

2. Arieratele statului au urcat cu 490 mil.lei, pestecifrele convenite cu FMI. Valoarea arieratelor acumulatede stat a urcat in primele sase luni cu aproape 500 milioane delei, desi acordul cu FMI stabileste ca acestea nu trebuie sacreasca in acest an, astfel ca soldul datoriilor care trebuieplatite de la buget a ajuns la aproximativ 1,5 miliarde de lei,informeaza Mediafax.

"Valoarea arieratelor acumulate de stat in primele sase luni aleanului a fost de 490 milioane de lei, iar stocul a ajuns la pesteun miliard de lei", a declarat secretarul de stat in MinisterulFinantelor Publice (MFP) Gheorghe Gherghina.

Autoritatile romane au solicitat FMI sa accepte o derogare de laprevederile acordului stand-by in privinta arieratelor, consiliulexecutiv al Fondului urmand sa analizeze si supuna spre aprobaremodificarea acordului stand-bay, in data de 21 septembrie.

3. Transfer cu 22% din actiunile Flamingo peBursa. Un pachet de 171,1 mil. de titluri ale retaileruluiIT&C si de electrocasnice Flamingo International a fosttransferat astazi pe Bursa printr-o tranzactie in valoare de 5,1mil. lei, la un pret egal cu cel din sedinta precedenta, de 0,03lei/actiune.

Numarul de actiuni este identic cu cel detinut de fondul QVT inultima raportate de pe Bursa de la finele lunii trecute.

QVT era al doilea mare actionar al companiei, dupa Dragos Cinca,care detinea 25,2% din actiunile Flamingo.

4. Joseph Stiglitz: Problemele din sistemul bancar suntmult mai mari decat cele de dinaintea caderii LehmanBrothers. Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobelpentru Economia, a declarat ca SUA nu a reusit sa rezolveproblemele din sectorul bancar nici la un an dupa caderea LehmanBrothers Holdings.

"In SUA si multe alte tari, bancile prea mari pentru a cadea audevenit si mai mari", a spus Stiglitz intr-un interviu avut cupublicatia Bloomberg. "Problemele cu care ne confruntam sunt multmai grave decat erau in 2007, inainte de criza".

5. Impact da posibilitatea clientilor sa locuiasca "deproba" inainte sa cumpere apartamentele. In incercarea dea atrage cat mai multi cumparatori, dezvoltatorul imobiliar ImpactDeveloper&Contractor (IMP) a anuntat ca va da posibilitateapotentialilor clienti sa locuiasca "de proba" in apartamentesimiliare celor pe care vor sa le cumpere, "pentru a vedea daca lise potriveste".

Astfel, daca dupa perioada "de proba" clientul se declaranemultumit de apartament, orice avans va fi returnat integral.

"Cei interesati pot opta pentru locuirea de proba intr-unapartament similar cu cel ales, gata mobilat pana la cele mai micidetalii (vesela, halate de baie, televizor, conexiune internet),pentru a vedea daca li se potriveste, cum se inteleg cu vecinii, incat timp ajung la serviciu.

Orice avans este returnat integral daca viitorul proprietar nueste multumit de apartamentul sau ansamblul pentru care a optat",se arata intr-un comunicat al dezvoltatorului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO