ZF 24

Topul celor mai importante evenimente de astazi

15.09.2009, 19:52 14

1. Comisia Europeana deschide o investigatie cu privirela ajutorul oferit de stat pentru Oltchim. ComisiaEuropeana a deschis o investigatie aprofundata cu privire laconversia unei creante de 135 milioane euro in actiuni si garanţiade stat de 339,2 milioane euro pe care Guvernul intentioneaza sa leautorizeze pentru a sprijini combinatul chimic Oltchim (OLT).

"Comisia are indoieli cu privire la compatibilitatea masurilorpropuse cu normele privind ajutoarele de stat, in special in ceeace priveste faptul ca un operator privat ar fi luat in calculastfel de masuri", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene(CE).

Conform comisarului pentru concurenta, Neelie Kroes, comisia vaverifica daca masurile luate in cazul Oltchim presupun existentaunor ajutoare de stat, caz in care ar trebui urmarite efectele pecare acest ajutor le-ar avea asupra pietei concurentiale.

2. BERD: Relansarea economica din Europa de Est, pusa inpericol de sectorul bancar. Procesul de relansare aeconomiilor din Europa de Est este supus riscurilor legate de oposibila intrare in criza a sectoarelor bancare, lipsa detransparenta din aceasta industrie subminand increderea siimpiedicand creditarea interbancara, a declarat economistul sef alBERD, Erik Berglof.

Conform oficialului, sistemul bancar din Europa emergenta nu aiesit inca din impas, "existand inca sanse" ca regiunea sa suferede o criza financiara.

Prevenirea unei noi crize bancare este "cheia absoluta" a uneirelansari economice in regiune, a adaugat oficialul BERD, bancileoccidentale cu operatiuni in Estul Europei trebuind sa isi mentintaexpunerea si sa acopere o gaura estimata la 200 miliarde dedolari.

3. Inmatricularile de masini Dacia noi au urcat cu 31%in Europa la opt luni, pe o piata in scadere. Programelerabla din tarile europene par sa fi ajutat constructorul Dacia,inmatricularile de autoturisme Dacia noi in regiune (UE si tarileEFTA) crescand in primele opt luni cu 30,8%, pe o piata in scaderecu 8,1%, conform datelor Asociatiei Constructorilor Europeni deAutomobile (ACEA).

Numarul de automobile Dacia noi intrate in circulatie in statelemembre ale Uniunii Europene, excluzand Cipru si Malta, si tarileEFTA, Elvetia, Norvegia si Islanda, a urcat de la 122.387 inprimele opt luni ale anului trecut la 160.050 in aceeasi perioadadin 2009.

Cota de piata a constructorului roman a avansat in aceastaperioada de la 1,2% la 1,7%.

In luna august, inmatricularile Dacia au crescut la 18.947 demasini noi, de la 13.656 in august 2008, iar cota de piata s-amajorat de la 1,7% la 2,3%.

4. Slaughter and May-Bulboaca&Asociatii, ales pentruasigurarea serviciilor juridice pentru emisiunea deeurobonduri. Ministerul Finantelor Publice (MFP) aselectat consortiul Slaughter and May - Bulboaca & Asociatii SApentru a asigura serviciile juridice aferente tranzactiei emisiuniide euroobligatiuni.

"In urma finalizarii procesului de evaluare a ofertelor primitede la firmele de avocati care au raspuns cererii de oferta,consortiul Slaughter and May - Bulboaca & Asociatii SCA a fostselectat pentru a asigura, in numele emitentului, serviciilejuridice aferente tranzactiei emisiunii de euroobligaţiuni", searata intr-un comunicat al ministerului.

Emisiunea de euroobligatiuni are o maturitate cuprinsa intre 5si 10 ani, valoarea finala, estimata acum intre 500 milioane eurosi 1,5 miliarde euro, urmand a fi stabilita in functie deconditiile existente in piata si de necesitatile de finantare abugetului de stat.

5. Sucursala Franklin Templeton s-a inscris laCNVM. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) aaprobat inscrierea sucursalei societatii britanice de administrarea investitiilor Franklin Templeton Investment Management Ltd-castigatorul mandatului de administrare a Fondului Proprietatea.Prin inregistrarea sucursalei pe piata locala si inscrierea inRegistrul CNVM, compania britanica a indeplinit una dintreconditiile necesare preluarii mandatului.

De asemenea, arbitrul pietei de capital a aprobat inscriereasucursalei locale a Franklin Templeton in categoria sucursalelorfirmelor de investitii din statele membre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO