ZF 24

Topul celor mai importante ştiri de astăzi

Topul celor mai importante ştiri de astăzi
10.06.2014, 19:00 153
 
Scăderea preţurilor la imobile şi reducerea dobânzilor permit în prezent unui român cu un venit de 1,3 ori salariul mediu net să acceseze un credit pentru cumpărarea unui apartament de 60 de metri pătraţi, în timp ce în 2008 raportul era de 2,8 ori salariul mediu, potrivit calculelor Alpha Bank.
 
 
Dacă te uiţi pe datele macro ale sistemului bancar românesc, aproape că nu înţelegi nimic. Activele bancare au crescut în criză când creşterea economică lipsea, iar când economia a început să crească, activele scad. Depozitele cresc, iar volumul de creditele bate pasul pe loc, dacă nu chiar scade.
 
 
Americanii de la Bechtel, dar şi principalii lor subcontractori, turcii de la Enka, au avut profituri nete de peste 55 de milioane de euro fiecare anul trecut, deşi nu au avut activitate pe piaţa locală.
 
 
Guvernul Ponta a reuşit în cei doi ani de guvernare să accelereze ritmul de atragere a fondurilor europene, a obţinut creştere economică cumulată de 4,1%, dar a eşuat la debirocratizarea administrativă, la crearea de noi locuri de muncă şi la strângerea de venituri la buget  - fiind nevoit să introducă noi taxe.
 
 
Compania Google Bucharest SRL, subsidiara locală a gigantului online american, a declarat anul trecut la Ministerul de Finanţe din România afaceri de numai 2,9 milioane de euro, valoare de aproape şapte ori mai mică decât veniturile totale încasate de fapt de Google prin platforma de publicitate Ad­words din România, potrivit estimărilor agenţiei locale Initiative Media.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels