ZF 24

UBS a atras 28 de miliarde de dolari în timp ce criza Credit Suisse s-a adâncit: Banca elveţiană a beneficiat de pe urma clienţilor care şi-au transferat conturile, în pofida tuturor provocărilor generate de preluarea vechiului rival

UBS a atras 28 de miliarde de dolari în timp ce criza...

Autor: Andrei Şerbănescu

25.04.2023, 15:08 248

Afacerile UBS în domeniul averilor au atras 28 de miliarde de dolari în primul trimestru, banca elveţiană beneficiind în urma adâncirii crizei Credit Suisse, care a dus la preluarea rivalului aflat în dificultate, relatează Financial Times.

În rezultatele din primul trimestru, publicate marţi, UBS a declarat că 7 miliarde de dolari au intrat în divizia sa administrare a averilor după ce a acceptat să salveze Credit Suisse în cadrul unei tranzacţii puse la cale de autorităţile elveţiene.

De asemenea, divizia de gestionare a activelor UBS a atras 14 miliarde de dolari în timpul trimestrului, în timp ce activele nete noi generatoare de comisioane au crescut cu 8 miliarde de dolari în cadrul activităţii din Elveţia. Noile date UBS vin la o zi după ce Credit Suisse a dezvăluit că a suferit ieşiri de 69 de miliarde de dolari în timpul trimestrului.

„Robusteţea performanţei noastre de bază şi intrările puternice din acest trimestru demonstrează că suntem în continuare o sursă de stabilitate pentru clienţii noştri în perioadele de incertitudine", a declarat Sergio Ermotti, directorul general al UBS, care a revenit luna trecută pentru a conduce integrarea rivalului său.

În timp ce fluxurile de intrări indică beneficiile preluării Credit Suisse, în valoare de 3,25 miliarde de dolari, tranzacţia aduce şi o serie de provocări semnificative. De când a fost anunţată preluarea, acţiunile UBS au crescut cu 6%, deşi analiştii sunt precauţi cu privire la costurile şi timpul pe care le va necesita integrarea Credit Suisse.

Banca a declarat marţi că se aşteaptă să finalizeze achiziţia în decursul lunii viitoare şi că va oferi mai multe detalii despre modalitatea de integrare a rivalului său în cursul anului 2023.

„Prin această tranzacţie, ne aşteptăm să ne consolidăm poziţia de lider şi de adevărat manager de averi la nivel mondial", a adăugat Ermotti.

UBS a precizat că a cheltuit 70 de milioane de dolari pe comisioane de consultanţă legate de tranzacţie.

Achiziţia Credit Suisse a dominat primul trimestru al UBS, când a obţinut un profit net de 1 miliard de dolari, în scădere cu 52% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cifrele au fost afectate după ce UBS şi-a majorat provizioanele cu 665 de milioane de dolari pentru o serie de litigii legate de titlurile garantate cu ipoteci.

Ermotti a declarat că banca se află în discuţii avansate cu Departamentul de Justiţie al SUA cu privire la această problemă, care datează de 15 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO