ZF 24

UBS, cea mai mare bancă din Elveţia, înregistrează prima pierdere trimestrială din 2017, de 785 mil. dolari, din cauza costurilor preluării fostului rival Credit Suisse

UBS, cea mai mare bancă din Elveţia, înregistrează...

Autor: Andrei Şerbănescu

07.11.2023, 12:14 122

UBS a înregistrat prima pierdere trimestrială din ultimii şase ani, în condiţiile în care creditorul elveţian a scos la iveală costurile de integrare a fostului rival Credit Suisse, raportează Financial Times.

Se aşteaptă ca această tranzacţie să reprezinte un avantaj pe termen lung pentru UBS, consolidându-i poziţia de lider mondial în domeniul gestionării averilor, însă cea mai complexă preluare din industria bancară de la criza financiară din 2008 a comportat şi o serie de riscuri pe care banca elveţiană le resimte în prezent.

Costul integrării rivalului său a dus UBS la o pierdere netă de 785 de milioane de dolari în al treilea trimestru, a declarat marţi banca, depăşind aşteptările de 444 de milioane de dolari ale analiştilor, deoarece banca a suportat cheltuieli de 2,2 miliarde de dolari legate de tranzacţie. Excluzând aceste cheltuieli, creditorul a generat un profit de 844 milioane de dolari.

„Suntem optimişti în ceea ce priveşte viitorul nostru. În prezent, lucrăm la consolidarea grupului UBS, la care s-a apelat pentru stabilizarea sistemului financiar în martie şi de care toţi acţionarii noştri cheie pot fi mândri", a declarat directorul general Sergio Ermotti.

Ermotti, care a revenit la cârma băncii la câteva zile după ce UBS a acceptat să preia Credit Suisse în martie, urmează să prezinte anul viitor o nouă strategie pentru grupul combinat.

Credit Suisse, care funcţionează ca o filială a UBS şi care va fuziona legal cu banca mamă anul viitor, a semnalat că se aşteaptă la o pierdere de cel puţin 2,2 miliarde de dolari în al treilea trimestru, prin renunţarea la credite şi încheierea unui contract de gestionare a investiţiilor semnat anul trecut cu managerul american de investiţii alternative Apollo.

O provocare cheie pentru UBS în a profita la maximum de această tranzacţie este păstrarea clienţilor care ar putea fi descurajaţi de turbulenţele legate de integrare. Banca a declarat că a redus 13.000 de locuri de muncă în acest an, lăsând numărul de angajaţi ai grupului combinat la 116.000 la sfârşitul celui de-al treilea trimestru.

Directorii UBS wealth management se confruntă cu o presiune acută pentru a păstra clienţii cheie ai ambelor bănci, în special în Orientul Mijlociu, unde mai mulţi manageri de relaţii cheie au migrat către alte grupuri bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO