ZF 24

Veste proasta pentru RCS: Orange, Vodafone si Cosmote - aproape de a lansa internet 3G in benzile de 900 si 1800 MHz

Veste proasta pentru RCS: Orange, Vodafone si Cosmote - aproape de a lansa internet 3G in benzile de 900 si 1800 MHz
22.02.2010, 20:54 63

Orange, Vodafone si Cosmote - cei mai mari operatori detelefonie mobila din Romania, ar putea primi marti unda verde de laautoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) pentru a lansaservicii de internet 3G in benzile de 900 si 1800 MHz, decizie carear putea influenta raportul de forte de pe piata locala de internetmobil.

Lansarea serviciilor 3G in benzile de 900 si 1800 MHz le va permiteOrange, Vodafone si Cosmote sa acopere mult mai eficient si cucosturi mai mici localitatile din mediul rural, care au fost panaacum ocolite in mare parte de retelele 3G in banda de 2100 MHz alecelor trei giganti telecom.
O asemenea mutare ar putea constitui o problema pentru grupul localRCS&RDS, care nu are licenta pentru benzile in 900 si 1800 MHz,si care este astfel nevoita sa cheltuie mai mult pentru a-siconstrui o retea proprie in mediul rural.
Spre deosebire de compania lui Zoltan Teszari - Orange, Vodafone siCosmote fac parte din multinationale telecom puternice, astfel caoperatorii mentionati ar putea gasi rapid banii necesari pentru aprofita de oportunitatea de a-si extinde rapid serviciile de datein zone neacoperite in prezent de RCS&RDS.
Decizia de a le permite celor trei operatori sa lanseze servicii 3Gin benzile de 900 si 1800 MHz are la baza o hotarare luata in acestsens de Comisia europeana. Autoritatea Nationala pentruAdministrare si Reglementare in Comunicatii a convocat pentrumarti, 23 februarie la ora 12.00 o conferinta de presa in care vaanunta care sunt conditiile in care Orange, Vodafone si Cosmote vorputea lansa servicii 3G in benzile de 900 si 1800 MHz.

Discutii delicate in ultimele luni: un operator a cerut ca siRCS sa aiba acces la benzile din 900 si 1800 MHz

Schimbarile care ar putea aduse de aceasta decizie in raportulde forte dintre operatorii de pe piata locala telecom au constituitun subiect delicat de discutie intre arbitrul telecom si operatori,potrivit mai informatiilor obtinute de ZF de la mai multe surse depe piata locala de comunicatii.
Potrivit documentelor de pe pagina web a ANCOM unul dintreoperatorii telecom locali, cel mai probabil RCS&RDS, a ridicatproblema "denaturarii concurentei" ca urmare a acsteidecizii.
"Una dintre observatiile primite prezuma ca prin adoptarea acestuiproiect de decizie este denaturata in mod semnificativ concurentape piata relevanta si autorul propune modificarea drepturilor deutilizare existente in banda de 900 MHz, astfel incat totioperatorii de comunicatii electronice mobile care furnizeazaservicii de generatia a treia sa aiba acces la acest spectru",potrivit unui document publicat de ANCOM pe pagina web.
Raspunsul ANCOM la solicitarea RCS&RDS arata insa ca arbitrultelecom nu pare a fi luat in considerare o reorganizare a moduluide utilizare a spectrului care sa permita si RCS&RDS sa aibaacces la benzile de 900 si 1800 MHz. "Potrivit Directivei2009/114/CE a Parlamentului European si a Consiliului denaturareaconcurentei prin deschiderea benzii de 900 MHz pentru sistemeleUMTS nu este prezumata, fiind necesara o analiza in acest senspentru fiecare stat membru. In plus, revizuirea drepturilor deutilizare din banda de 900 MHz, ca instrument de solutionare adenaturarii concurentei, trebuie sa fie necesara, (justificata inmod obiectiv) si proportionala. Aceasta analiza este in desfasurarein cadrul ANCOM, in functie de concluziile acesteia urmand a se luamasurile necesare solutionarii unei eventuale denaturari aconcurentei, propunerea facuta de respondent fiind unul dintreremediile posibile", potrivit documentului ANCOM.
Autoritatea de reglementare are programata maine dimineata ointalnire cu reprezentantii operatorilor telecom, inainteaconferintei de presa de la ora 12.00. Discutia de maine dimineataeste hotaratoare pentru modalitatea prin care Orange, Vodafone siCosmote vor primi dreptul de a lansa servicii 3G in benzile de 900si 1800 MHz.

Ce ar putea cere RCS&RDS?

Grupul telecom RCS&RDS ar putea solicita ANCOM o reducere detaxe sau sa primeasca bani de la Orange, Vodafone si Cosmote pentruca nu poate lansa servicii de internet 3G in benzile de 900 si 1800MHz, potrivit datelor obtinute de ZF de pe piata localatelecom.
"Pentru ca le dai dreptul celorlalti trei operatori sa implementezeo retea in aceste benzi, cu costuri mult mai scazute decat poate sao faca RCS&RDS, atunci operatorul care nu are aceastaposibilitate ar trebui sa primeasca remedii. Remediile ar putea fifinanciare - ori o suprataxa pentru ceilalti trei operatori, ori oscadere de taxa pentru RCS&RDS", au precizat pentru ZF surselecitate. "Problema este ca niciun operator nu e dispus sa ofereniciun remediu RCS&RDS", a precizat pentru ZF o alta persoanaapropiata discutiilor.
Reprezentantii RCS&RDS nu au dorit sa raspunda intrebariloradresate de ZF pe aceasta tema.

Miza - singurul segment al pietei telecom care inca se afla pecrestere

Serviciile de internet mobil sunt singurele pentru care mariioperatori de comunicatii au continuat sa inregistreze inclusiv anultrecut cresteri ale veniturilor si numarului de clienti, in ciudarecesiunii.
La jumatatea anului trecut numarul clientilor care plateau unabonament pentru acces mobil la internet (prin telefon sau unmodem) ajunsese la 1,33 milioane, fata de 860.000 in decembrie 2008sau 480.000 in decembrie 2007.
RCS&RDS, care este cel mai mare furnizor de internet prin liniifixe din Romania, cu peste un milion de clienti, a lansat inseptembrie 2009 serviciile de internet mobil - o piata pe care ceimai mari jucatori sunt Orange, Vodafone si Zapp (companieachizitionata de Cosmote).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO