ZF 24

Wall Street-ul sa isi ia adio de la bonusuri

30.01.2009, 15:03 12

"Ritualul sacru" al bonsurilor de pe Wall-Street, asa cum a fost numit de agentia de presa Bloomberg, ar trebui sa dispara ca urmare a salvarii de catre guvernul american a celor mai importante institutii bancare.

Astfel, o serie de banci au fost obligate sa renunte la bonusurile pe care le ofereau de obicei executivilor, o asemenea traditie fiind considerata de presedintele SUA, Barack Obama, "culmea iresponsabilitatii".

Bancii UBS AG i s-a cerut sa isi reduca fondurile alocate bonsurilor dupa ce guvernul elvetian a oferit celei mai mari banci din aceasta tara o linie de credit de 59,2 miliarde dolari. De asemenea, Bank of America se afla sub presiunea de a-si reduce cheltuielile cu bonusuri dupa ce procurorul general al New York-ului, Andrew Cuomo, a criticat executivii bancii cu privire la compensatiile pe care aceasta le ofera executivilor.

"Sistemul de compensare asimetrica" actual, prin care angajatii sunt rasplatiti cand banca o duce bine si nu li se cere sa returneze bonusurile cand acestea pierd bani, este unul care aduce daune societatii, el trebuind schimbat, a declarat pentru Bloomberg, Nassim Taleb, profesor in cadrul New York University.

In ciuda pierderilor puternice inregistrate in 2008 si a fondurilor primite prin intermediul planului de salvare de 700 miliarde de dolari elaborat de Guvernul american, bancile de pe Wall-Street au oferit bonsuri a caror valoare s-a ridicat la 18,4 miliarde dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24