ZF English

Reteta wu-shu in afaceri

18.04.2001, 00:00 92



Wu-shu este un stil foarte pretentios in artele martiale, in care elanul si agresivitatea combativa ale adversarului sunt puse sub control cu hotarare si aproape cu blandete.

Un maestru in wu-shu, Dan Alistar, a inscris la tribunal, in 1990, o asociatie care ii reunea pe cei 250 de practicanti ai acestui gratios stil insusit cu migala in salile de antrenament din Bucuresti.

Asociatia a reprezentat baza de pornire a Dragon Star, firma de paza si protectie care a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 25 de miliarde de lei. Firma are peste 1.000 de angajati si 28 de filiale judetene.

Inainte de 1989, Dan Alistar coordona antrenamentele de wu-shu desfasurate in cinci sali din Capitala. Sub indrumarea sa au fost castigate in competitiile de arte martiale mai multe titluri de campion national, un titlu de campion european si un loc doi la campionatul mondial.

Incurajat de succesele elevilor sai si simtindu-se responsabil pentru viitorul lor, Dan Alistar a infiintat in 1990 Clubul Sportiv Dragon Star, care actualmente are sectii de wu-shu, kick-box si ju-jitsu.

"Sunt adeptul principiului ca instruirea in artele martiale nu se opreste la usa salii de antrenament, motiv pentru care m-am implicat si in viata de zi cu zi a elevilor mei. Nu o data am fost la scolile in care acestia invatau si am discutat cu profesorii despre situatia lor. Imi amintesc cazul lui Marius Tita, campion european si vicecampion mondial la wu-shu.

Din cauza ca avea rezultate foarte slabe la chimie, a fost la un pas de a nu putea intra in bacalaureat. Am facut efectiv pregatire cu el si a trecut cu bine examenele", povesteste maestrul.

Pentru ca adevarata problema pentru cei mai multi dintre elevii sai era gasirea unui loc de munca, iar aproape patruzeci dintre ei lucrau deja la firme de paza si protectie, in toamna anului 1991 Dan Alistar infiinteaza firma de paza si protectie Dragon Star.



Lupte cu bande de infractori

Din momentul infiintarii si pana in 1998, firma s-a dezvoltat incet si nu fara dificultati. Paza si protectia unor obiective din zone controlate de bande de cartier au adus adesea angajatii firmei in situatia de a nu putea evita un conflict. ai politistii au avut mari probleme cu aceste bande.

A fost o perioada de pionierat, in care maniera de a rezolva aceste probleme a impus decisiv firma pe piata: "Imi amintesc de numeroasele conflicte pe care agentii nostri le aveau cu bandele de cartier din Bucuresti, oras in care asiguram paza si protectia celor mai multe obiective.

Au fost momente in care aceste conflicte au degenerat in lupte deschise, soldate cu raniti de ambele parti. In timp am reusit sa impunem ordinea in preajma institutiilor aflate sub protectia noastra. Pot spune ca astazi, cel putin in zonele in care am avut cele mai mari probleme, suntem la fel de respectati ca si Politia", sustine Alistar.

El isi aminteste destule situatii in care oamenii firmei au avut de rezolvat cazuri urate. Acum cinci ani, la Sony Center, un grup de opt tineri mascati cu cagule au intrat in magazin pur si simplu prin vitrina, pe care au spart-o; agentii firmei au imobilizat trei dintre spargatori, pe care i-au predat politiei.

In 1997, un grup de sapte agenti s-a luptat cu o banda violenta de 20 de persoane din cartierul Pantelimon, inarmate cu lanturi, furci si topoare, care a incercat sa distruga o sala de biliard si sa-l agreseze pe patron.

Mai tarziu, in 1999, la obiectivul SAAF Videle, echipa Dragon Star a reusit sa anihileze sapte grupuri inarmate care furau din locomotive pentru a vinde piesele; infractorii au fost trimisi in judecata, iar firma a recuperat 120 milioane de lei pentru societatea de cai ferate.



Elicopterul contra hotilor de petrol

O incercare mai speciala pe care a avut-o de infruntat firma a fost combaterea furturilor din conductele de transport al produselor petroliere.

Semnarea la inceputul acestui an a contractului cu Petrotrans pentru asigurarea pazei a doua tronsoane de conducta a fost pregatita de o analiza amanuntita a capacitatii de a face fata agresivitatii, sireteniei si profesionalizarii iesite din comun a spargatorilor de conducte.

Performantele hotilor au determinat firma sa apeleze la solutii ultraspecializate. Asa a fost cazul introducerii serviciului de patrulare cu elicopterul.

Bilantul primei luni a demonstrat ca merita. Furturile pe cele doua tronsoane de conducta asigurate cu paza Dragon Star au scazut de 10 ori fata de luna anterioara semnarii contractului. "Intentionam sa dezvoltam departamentul care se ocupa de asigurarea pazei conductelor de carburanti, fiindca dispunem de oamenii si de logistica necesara", afirma seful firmei.

Luptatorii de wu-shu angajati la Dragon Star au acum la dispozitie echipamente sofisticate de comunicare, de monitorizare, masini blindate pentru transport de valori si un elicopter de patrulare.

"Daca pana in urma cu cativa ani ofeream doar servicii de paza si protectie pentru bunuri sau persoane, astazi putem transporta valori in propriile noastre masini blindate, avem peste o suta de clienti care sunt abonati ai sistemului nostru de monitorizare si interventie rapida in caz de efractie sau incendiu, asiguram protectia antifurt a autovehiculelor cu sisteme care ne permit monitorizarea acestora prin satelit. Este o mare diferenta intre oferta anului 1991 si cea a anului 2001", spune Alistar.

Unul dintre cele mai noi servicii pe care Dragon Star vrea sa le impuna este asigurarea protectiei antifurt a masinilor clientilor. Anul trecut, firma a achizitionat de la compania daneza DanTrack un sistem care permite monitorizarea permanenta a autovehiculelor prin satelit.

Pe masina clientului este montat discret un emitator capabil sa emita semnale care sunt receptionate prin satelit si retransmise centrului de monitorizare, gratie caruia oricare masina supravegheata de dispeceratul firmei poate fi localizata indiferent unde s-ar afla in tara.

Precizia sistemului este de plus sau minus zece metri fata de pozitia in care se afla masina furata. Datorita acestor performante tehnice, rata de recuperare a masinilor furate aflate sub supravegherea firmei se apropie de suta%.



Piata serviciilor de protectie si paza

Dan Alistar sustine ca firma sa se situeaza printre primele 5-10 companii de protectie si paza din Bucuresti, din punct de vedere al cifrei de afaceri, principalii concurenti pe care prefera sa-i enumere fiind Bidepa (cea care asigura paza conductelor de petrol ale Conpet), CPI Security, Valahia sau Securent.

Concurenta este insa extrem de diversa, in toata tara functionand la ora actuala aproape o mie de firme de paza si protectie, greu de ierarhizat ca importanta a afacerii, dat fiind ca specializarile lor difera in functie de segmentul de clientela caruia i se adreseaza si de complexitatea serviciilor.

Prestatiile acestor firme sunt foarte cautate in societatea romaneasca actuala, bodyguardul devenind o prezenta curenta in orice firma care se respecta si un "accesoriu" aproape obligatoriu al oricarui VIP.

Faima lor, in schimb, nu este din cele mai bune, din cauza implicarii unora din agenti in scandaluri cum a fost cel de anul trecut de la Tepro Iasi, care a determinat guvernul sa adopte o ordonanta cu reglementari mai stricte pentru functionarea societatilor de paza si protectie.

"Ar fi bine daca s-ar aplica ordonanta respectiva asa cum trebuie. Asa ar mai disparea din firmele care fac concurenta neloiala", comenteaza Dan Alistar, referindu-se la societatile mici care practica preturi nejustificat de mari pentru serviciile oferite.

Pentru paza unei locuinte particulare, in functie de zona si de genul de servicii solicitat ("unii cer sa le udam si florile"), Dragon Star cere intre 17.000 si 50.000 de lei pe ora. "?inand cont de investitiile care trebuie facute in echipamente, nu avem profit prea mare", spune Alistar, care recunoaste, insa, ca serviciile de protectie si paza sunt o afacere rentabila in Romania.



De paza la cimitir

In prezent, printre clientii Dragon Star se numara filiale de banci (Banc Post, MindBank, Libra Bank, Romexterra, Piraeus Bank, Banca Italo-Romena), centre de afaceri (Union International Center), hoteluri (Astoria, Hotel Bucuresti), cladiri, depozite sau magazine ale societatilor comerciale (IPROCHIM, ICECHIM, SIN, Laromet, Fildas Trading, Sony Center), Spitalul Panduri, Institutul de Arhitectura Ion Mincu, Institutul Teologic Adventist, precum si locuinte particulare din zonele Kiseleff, Dorobanti, Cotroceni sau Snagov.

Firma asigura si paza Cimitirului Bellu Catolic; cu ocazia vizitei la Bucuresti a Papei Ioan Paul al II-lea, in 1999, agentii societatii au efectuat impreuna cu angajatii SPP serviciul de paza a cimitirului pe durata slujbei desfasurate acolo.

Inainte de toate sportiv de performanta, Alistar are o filozofie proprie dupa care se ghideaza in afaceri:

"Sportul pe care-l practic mi-a folosit enorm in reusita mea ca om de afaceri. Am pornit de la convingerea ca agentul economic sau persoana care se adreseaza firmei mele are, intr-adevar, nevoie de siguranta. In primul rand am analizat cererea, am verificat daca pot face fata exigentelor si abia dupa aceea am batut palma. Pentru mine cuvantul dat este cea mai buna garantie pe care o ofer".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels