ZF Live

ZF Live. Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor: Principalul impediment pentru industria fondurilor de private equity din România este dezvoltarea scăzută a Bursei de Valori

Autor: Răzvan Botea

11.05.2023, 10:30 117

♦ Fondurile de private equity din Vest se îndreaptă către pieţele de capital pentru „exit“, în vreme ce fondurile din Europa de Est vând către industrie ♦ 100 mil. de euro din PNRR vor fi injectaţi în cinci fonduri de investiţii, care vor mai ridica încă 200 mil. euro pentru infuzii în capitalul companiilor din România.

Principalul impediment pentru industria fondurilor de private equity din România este dezvoltarea scăzută a Bursei de Valori, a spus Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. El a punctat că majoritatea investitorilor de tip private equity din Europa de Est şi România vând businessul direct către industrie, în vreme ce în ţările din Vest vânzările pe piaţa de capital joacă un rol mult mai important.

„Principala provocare a fondurilor de private equity şi a industriei locale o reprezintă dezvoltarea scăzută a pieţei de capital. Pentru că un fond de investiţii la momentul când se gândeşte să facă o investiţie, îşi evaluează şi oportunităţile şi scenariile de a ieşi din capitalul acelei companii. Piaţa de capital reprezintă o modalitate de a ieşi şi a vinde compania respectivă spre un investitor de retail sau instituţional“, a spus Mihai Precup la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business.

Practic, un fond de private equity preia o com­panie într-un moment al vieţii ei şi în 5-7 ani, în medie, o dezvoltă şi apoi o vinde, practică care se numeşte „exit“. Polonia este principalul magnet pentru aceste investiţii, fiind, de asemenea, şi ţara cu cea mai dezvoltată Bursă de valori din Europa Centrală şi de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro