ZF Live

ZF Live. Paul Dieter Cîrlănaru, CEO, CITR: Nivelul insolvenţelor, în ultimii ani, a fost unul stabil, dar venim după o perioadă în care s-au luat foarte multe măsuri de sprijin. Problema este că unele măsuri încă produc efecte

Autor: Miruna Diaconu

16.02.2024, 16:30 241

♦ Numărul companiilor care au apelat la procedurile de insolvenţă în 2023 a rămas la acelaşi nivel din anul anterior, adică la 6.650 de firme, cele mai multe cazuri fiind în  Bucureşti, Bihor şi Cluj.

Nivelul insolvenţelor a rămas unul relativ stabil în ultimii ani, în pofida dificultăţilor economice care au afectat direct companiile locale. Principalul motiv pentru care numărul insolvenţelor nu a crescut în ultimii ani este sprijinul acordat de stat mediului privat prin ajutoarele de stat, care le-au permis companiilor să funcţioneze indiferent de situaţia lor financiară, spune Paul Dieter Cîrlănaru, CEO, CITR, în cadrul emisiunii ZF Live.

Unele dintre măsuri adopate în pandemie încă mai există, iar altele încă îşi produc efectele, problema cea mai mare va interveni atunci când măsurile de sprijin ale statului nu vor mai avea un impact în piaţă.

„Venim după o perioadă pande­mică în care s-au implementat măsuri me­nite să protejeze companiile si să le per­mită să continue indiferent de si­tuaţia lor financiară. Problema pe care o vedem este că unele din măsuri încă sunt sau produc efecte. Vom vedea care este realitatea. Vorbim de o piaţă care s-a obişnuit cu dobânzi mici, cu un nivel al creditului furnizor foarte mare, care a permis pentru perioade lungi de timp unor companii să fie în afara zonei de performanţă. Când stai acolo mult timp e foarte greu să te întorci înapoi“, spune Paul Dieter Cîrlănaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO