ZF News

Fără vlagă: tranzacţiile cu acţiuni pe bursă au intrat la apă

Fără vlagă: tranzacţiile cu acţiuni pe bursă au...

Autor: Roxana Pricop

09.03.2015, 00:06 409
Rulajele cu acţiuni cotate pe bursa de la Bucureşti au scăzut până la sub 6 milioane de euro în ultimele şedinţe, semn că marii investitori, precum fondurile străine, sunt absenţi de la tranzacţionare şi că piaţa se bazează acum în principal pe investitorii locali.
 
Absenţa investitorilor străini a făcut ca bursa să nu se mai coreleze cu evoluţia pie­ţelor mature din Vest, care au atins ni­veluri record în ultimele săptămâni, şi să în­re­gistreze evoluţii modeste. Mai mult, nu­mărul tranzacţiilor de tip “Deal”, pre­fe­rate de investitorii străini, a scăzut puter­nic.
 
Investitorii locali sunt fondurile de pensii private, fondurile mutuale şi inves­titorii de retail. Cu excepţia investitorilor de retail, fondurile de pensii şi cele mu­tuale sunt adeptele unor strategii de tipul „buy and hold“, tranzacţionând destul de puţin, astfel că misiunea de a avea lichi­di­ta­te pe bursă cade acum pe umerii in­ves­ti­torilor mici.
 
Bursa se poate mândri doar cu şapte şedinţe de tranzacţionare cu rulaje mai mari de 10 mil. euro, dintr-un total de 45 de şedinţe cât a înregistrat de la înce­putul anului. De exemplu, în şedinţa de vineri, 6 martie, rulajul pieţei de acţiuni a fost de circa 6 mil. euro, în mare parte de asi­gurat de şapte acţiuni în frunte cu titlurile OMV Pe­trom şi cele ale BRD. Doar şapte ac­ţiuni au avut vineri rulaje mai mari de un mi­lion de lei, restul raportând rulaje cu­prinse între câţiva lei şi câteva sute de mii de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO