ZF News

Proprietarul lui Lyon analizează listarea clubului francez de fotbal la New York

Proprietarul lui Lyon analizează listarea clubului...

Autor: Daniel Belu

17.06.2023, 09:29 80

John Textor ia în calcul o listare directă a Olympique Lyonnais la New York, au declarat persoane familiare cu acest subiect, în timp ce omul de afaceri american explorează o serie de opţiuni pentru stabilitatea sa de investiţii în fotbal, conform Bloomberg.

Textor, cu sediul în Florida, a fost de acord să achiziţioneze anul trecut o cotă majoritară la Lyon şi plănuieşte o ofertă publică de cumpărare în zilele următoare pentru a cumpăra restul acţionarilor clubului din Ligue 1. Ca parte a acestui proces, el va ridica investitorilor posibilitatea unei listări directe separate a acţiunilor Lyon, fie la Bursa de Valori din New York, fie pe Nasdaq, potrivit acestor persoane.

În cazul unei astfel de mutări, Lyon ar deveni doar al doilea mare club de fotbal care ar avea o listare principală la New York, care are pieţe de capital mai profunde şi mai lichide, după echipa din prima ligă engleză Manchester United, tranzacţionată la NYSE.

Textor a preluat controlul asupra lui Lyon prin intermediul Eagle Football Holdings LLC, care găzduieşte şi alte investiţii ale sale în fotbal: Crystal Palace FC din Premier League, Botafogo din Brazilia şi RWD Molenbeek din Belgia.

Un antreprenor digital, Textor s-a mişcat rapid pentru a asambla unul dintre cele mai mari aşa-numite grupuri “multiclub” din fotbalul mondial. Anul trecut, el a declarat pentru Bloomberg News că este deschis la aducerea mai multor parteneri în cadrul Eagle Football.

Tranzacţia de la Lyon a fost susţinută de investitori precum Jean-Pierre Conte, preşedintele firmei de private equity Genstar Capital şi o filială a companiei de achiziţii cu scop special Iconic Sports Acquisition Corp.

Ca parte a planurilor sale mai largi pentru viitorul Eagle Football, Textor s-a gândit, de asemenea, să scoată grupul la bursă printr-o fuziune cu Iconic Sports. Dar piaţa pentru astfel de tranzacţii s-a răcit semnificativ faţă de boom-ul SPAC din 2020 şi 2021, multe firme cu cecuri în alb confruntându-se acum cu termene limită pentru a face achiziţii sau pentru a returna bani investitorilor.

Ca atare, Textor a explorat o opţiune alternativă de a face Eagle Football publică prin combinarea cu Lyon, potrivit persoanelor, care au cerut să nu fie identificate, discutând informaţii confidenţiale. Deliberările sunt în curs de desfăşurare şi nu au fost luate decizii finale cu privire la dacă, sau cum, să listeze Eagle Football sau Lyon la New York, au spus acestea.

Lyon preconizează vânzări de până la 420 de milioane de euro (460 de milioane de dolari) pentru 2025/26, a declarat una dintre aceste persoane, susţinută de veniturile obţinute de o nouă arenă de divertisment în apropierea stadionului Groupama al clubului. Lyon a terminat sezonul trecut pe locul şapte în Ligue 1, ratând calificarea în UEFA Champions League.

Purtătorii de cuvânt ai Eagle Football şi Iconic Sports au refuzat să comenteze.

Modelul multicluburilor este preferat de alţi investitori cu sediul în SUA care doresc să reducă costurile de a deţine un club de fotbal. Aceştia consideră că, prin împărţirea jucătorilor între echipe, se elimină în mare măsură necesitatea de a cheltui milioane de dolari pe transferuri scumpe, salarii şi onorarii ale agenţilor. Criticii modelului spun că acesta creează “echipe de fermă”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO