ZF News

SIF Moldova mută active de 72 milioane de lei pe holding

SIF Moldova mută active de 72 milioane de lei pe holding

Autor: Roxana Pricop

04.03.2015, 00:03 417

SIF Moldova (SIF2) a primit avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a-şi înregistra societatea de tip holding (grup) SIF Moldova, pe care o controlează în totalitate, şi în care a virat din activele proprii participaţiile la 10 societăţii evaluate la circa 72 milioane de lei. SIF-ul dispune de active de peste 1,2 miliarde de lei formate din acţiuni la bănci, companiile din energie şi alte SIF-uri, dar şi portofoliul istoric primit la înfiinţare.

Din cele 10 pachete de acţiuni (majoritare) care fac acum parte din grupul SIF Moldova, cele mai valoroase sunt pachetul de peste 55% din acţiunile Mecanica Ceahlău în valoare de circa 15 milioane de lei, alături de acţiunile la societatea Ţesătoriile Reunite, pe care SIF-ul a transformat-o în dezvoltator imobiliar, evaluate în prezent la 29 milioane de lei. Din grupul SIF Moldova face parte şi compania Regal Galaţi, evaluată de SIF în activul net la 16 milioane de lei.

SIF2 a convocat acţionarii pe 1 aprilie pentru a cere acordul acţionarilor pentru a răscumpăra 1% din capital şi pentru completarea actului constitutiv cu activităţi de tipul holdingurilor şi fondurilor mutuale.

Tot atunci vor fi discutate propunerile de dividend pentru anul 2014. Conducerea SIF Moldova (SIF2) vrea să recompenseze acţionarii cu dividende de 22% din profitul record de 237 mil. lei raportat anul trecut, alte 52 mil. lei din profit ar urma să intre la majorarea capitalului social, iar investitorii să primească acţiuni gratuite în raport de 1 la 1.

Acţiunile SIF2 au scăzut cu 1,17% în şedinţa de ieri până la un preţ de 1,69 lei/titlu. La această cotaţie, SIF-ul are o capitalizare bursieră de 887 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO