ZF News

UEFA şi FIFA pierd procesul privind Superliga de fotbal

UEFA şi FIFA pierd procesul privind Superliga de fotbal

Autor: Daniel Belu

25.12.2023, 00:00 942

Organismele care guvernează fotbalul au pierdut un proces istoric care ameninţă controlul pe care îl deţin asupra sportului în Europa, deschizând potenţial uşa pentru noi competiţii independente în întreaga industrie, conform Financial Times.

Instanţa supremă a UE a constatat joi că UEFA, care supervizează fotbalul european şi organismul mondial, FIFA, au acţionat ilegal atunci când au ameninţat că vor impune sancţiuni jucătorilor şi cluburilor care se vor alătura Superligii europene în 2021.

Hotărârea Curţii de Justiţie a UE nu a sugerat că ESL (Superliga), o tentativă de competiţie separată lansată de 12 cluburi de fotbal de top, sau orice altă competiţie nouă trebuie să fie aprobată. Dar judecătorii au contestat competenţele fundamentale ale UEFA şi FIFA, cerând organismelor să renunţe la regulile "arbitrare" şi să fie mai deschise la concurenţă.

Într-o hotărâre separată, CEJ a constatat, de asemenea, că Uniunea Internaţională de Patinaj a acţionat ilegal atunci când a ameninţat că va pedepsi sportivii care doresc să participe la o competiţie în Dubai care nu a fost aprobată de organismul de conducere.

Experţii juridici au declarat că hotărârile au adus sportul în sfera de aplicare a legislaţiei europene în materie de concurenţă, cu consecinţe care ar putea avea o mare amploare în întregul sector.

"Organizarea competiţiilor sportive nu mai este sub monopolul federaţiilor sportive", a declarat Mark Orth, avocat specializat în concurenţă sportivă şi profesor universitar. "Sportivilor şi cluburilor li s-au oferit o mulţime de noi oportunităţi."

Proiectul ESL ar fi creat un rival pentru Liga Campionilor organizată de UEFA, deţinută şi condusă de un grup de echipe de elită. Dar s-a destrămat în câteva zile, după o reacţie violentă din partea fanilor, a guvernelor naţionale şi a ligilor naţionale.

Majoritatea cluburilor implicate s-au distanţat rapid de ESL, dar Real Madrid şi Barcelona au continuat să îşi susţină cauza în instanţă, reclamând faptul că FIFA, care organizează Cupa Mondială şi UEFA îşi administrează propriile turnee, dar acţionează şi ca gardieni pentru a controla orice nou participant.

Susţinătorii ESL au susţinut că ameninţările UEFA şi FIFA de a pedepsi cluburile şi jucătorii sunt anticoncurenţiale şi prin urmare contravin legislaţiei europene. Joi, Curtea Europeană de Justiţie a dat dreptate ESL.

"Nu există un cadru pentru regulile FIFA şi UEFA care să asigure că acestea sunt transparente, obiective, nediscriminatorii şi proporţionale", a adăugat acesta. "În plus, având în vedere natura lor arbitrară, normele lor privind aprobarea, controlul şi sancţiunile trebuie considerate restricţii nejustificate privind libertatea de a presta servicii."

UEFA a declarat că hotărârea a fost o reflectare a unei "deficienţe" anterioare în propriul sistem de autorizare a altor competiţii, dar că este "încrezătoare" că aceste probleme au fost deja rezolvate cu noi reglementări care respectă legislaţia europeană. 

Cluburile, ligile naţionale şi grupurile de fani s-au exprimat rapid în sprijinul UEFA, respingând ideea unui nou turneu separat.

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a declarat că verdictul CEJ "nu schimbă nimic". "Am organizat cele mai bune competiţii din lume şi aşa va fi şi în viitor", a scris el pe contul său de Instagram.

Hotărârea, care nu poate fi atacată cu apel, deschide totuşi uşa pentru ca noi participanţi să lanseze competiţii rivale şi ameninţă să răstoarne status quo-ul în fotbalul european.

Bernd Reichart, directorul executiv al A22 Sports Management, o companie care îi reprezintă pe cei care nu s-au retras din ESL, a declarat victoria şi a promis "începutul unei noi ere".

"Monopolul UEFA a luat sfârşit", a declarat Reichart în timp ce a prezentat o nouă propunere pentru o competiţie pan-europeană alternativă.

Cu toate acestea, CEJ a precizat că hotărârea sa "nu înseamnă" că ESL sau orice altă competiţie rivală de acest gen "trebuie neapărat aprobată".

Orice încercare de a forma un nou concurs se confruntă în continuare cu o opoziţie fermă. Guvernul britanic, care a ameninţat că va arunca o "bombă legislativă" pentru a împiedica echipele engleze să participe la lansarea ESL, a declarat joi, după pronunţarea hotărârii, că un nou organism independent de reglementare a fotbalului va "împiedica cluburile să se alăture în viitor oricărei competiţii similare".

Judecătorii CEJ au mai spus că regulile care oferă FIFA şi UEFA controlul exclusiv asupra drepturilor media şi comerciale "restricţionează concurenţa" şi sunt "dăunătoare" pentru cluburile de fotbal europene şi pentru fani, deoarece îi privează de "competiţii noi şi potenţial inovatoare sau interesante".

Propunerea iniţială a ESL ar fi creat o competiţie în mare parte închisă, cu 15 cluburi de top invitate să concureze în fiecare an, faţă de sistemul UEFA, care impune echipelor să se califice prin intermediul ligilor lor naţionale.

Între timp, UEFA a stabilit planuri de extindere a Ligii Campionilor, în timp ce FIFA revizuieşte Cupa Mondială a Cluburilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO