ZF 24

ZF Real Estate by Storia.ro. Cătălin Priscorniţă, CEO şi fondator, Blitz: „Încă suntem într-o piaţă imobiliară dictată de vânzător“

Autor: Ioana Matei

În pofida scăderii numărului de tranzacţii din piaţa rezidenţială din prima parte a anului, Cătălin Priscorniţă, CEO şi fondator al reţelei de agenţii imobiliare Blitz, este de părere că nu asistăm la o prăbuşire a pieţei, iar scăderile de preţuri ar putea ajunge la maximum 10%-15% până la finalul anului.

„Încă suntem într-o piaţă a vân­ză­torului în care vânzătorul dictează pre­ţurile, pentru că diferenţa dintre cerere şi ofertă a fost foarte mare. Cererea este foarte sus, oferta foarte jos - asta am discutat în ultimii ani. Acuma există o corecţie, în ideea în care a mai scăzut cererea, dar şi oferta a scăzut, deci dife­renţa dintre ele a rămas cam acolo“, a spus Cătălin Priscorniţă, CEO şi fondator al reţelei de agenţii imobiliare Blitz, în cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Real Estate by Storia.ro.

Din punctul lui de vedere, situaţia actuală se va menţine şi vom fi într-o piaţă a vânzătorului şi până la sfârşitul anului. „Vedem în ultimele săptămâni că bănci importante din România vin cu programe de relaxare la nivel de dobânzi. Vedem că cea mai mare bancă din România oferă o dobândă fixă de sub 6% pe 5 ani pentru un credit ipotecar. Aşadar, există încă apetit investiţional, iar capitalul financiar din România la nivel de persoane fizice este uriaş, cel mai mare decât a fost vreodată. Nu prea ai în ce să investeşti pentru că Bursa e cum e volatilă, crypto nu prea o înţelegem şi atunci rămâne partea asta inves­tiţională sau locativă care stimu­lează piaţa“, a spus Priscorniţă, referindu-se la apetitul pentru investiţii în imobiliare.

El observă că într-adevăr, se simte un o frână în ceea ce înseamnă numărul de tranzacţii, dar dintre acestea, 30% sunt reprezentate de cota agenţiilor imobiliare, astfel că este depărere că „E mult de recuperat“. „ Au trecut practic aproape cinci luni din anul acesta şi la preţuri am rămas cam acolo, nu sunt corecţii semnificative. şi asta datorită faptului că a scăzut foarte mult şi oferta. Pe de o parte a scăzut cererea în piaţă, adică sunt mai puţin căutători şi căutătorii de imobile în speţă sunt şi mai selectivi şi stau mai mult până la intenţie până la achiziţie.  Dar în egală măsură a scăzut şi oferta: vedem un număr de autorizaţii de construcţie în S, în scădere şi în cădere liberă. Toate centrele economice sunt blocate în momentul de faţă la nivel de autorizaţii“, descrie el situaţia actuală din piaţă.

O altă particularitate a situaţiei pieţei actuale ţine de creşterea semnificativă a preţului chiriilor: „Au crescut preţurile şi cu 30-40% în zona de închirieri imobile în zona de rezidenţial, precum şi un trend de scădere pe rezidenţialul vechi“.

Ce urmează? „Pot să urmeze nişte turbulenţe, dar nu o să mai fie acele turbulenţe care să ameninţe o cădere liberă a acestei pieţe, ne aşteptăm poate la o actualizare de preţuri cu undeva la 10%, maximum 15% până la finalul anului. Cert este că n-o să mai trecem printr-o apocalipsă imobiliară.“

Blitz a ajuns în 25 de oraşe din România, iar în cadrul reţelei lucrează aproximativ 400 de oameni: „Ne continuăm expansiune a, uneori cu pas de melc, alter cu pas de uriaş, depinde de contextul de piaţă“.

Originar din Bistriţa, Cătălin Priscorniţă şi-a început cariera în imobiliare în Cluj, în urmă cu aproximativ 20 de ani, înfiinţând propria agenţie în urmă cu 13 ani. În prezent, una din două tranzacţii din Cluj prin intermediul agenţiilor imobiliare se face prin Blitz, potrivit interviului din cadrul emisiunii ZF Real Estate by Storia.ro. „Am ajuns la nişte structuri, în care avem peste 120 de brokeri imobiliari într-un oraş precum Cluj-Napoca şi ştiam de prin 2015 că va veni momentul să scalăm business-ul la nivel naţional. Nu ştiam când va fi acest moment, dar lockdownul a fost momentul nostru perfect. Am regândit toate procesele, am creat noi sisteme, departamente, suport, iar când aţii concediau, noi luam talentele lor şi le infuzam, să zic aşa, în în organizaţia Blitz“, descrie el dezvoltarea rapidă a companiei în întreaga ţară, chiar în pandemie.

În 2022, au închis anul cu o cifră de afaceri la nivel de grup de peste 7 milioane de euro, cu undeva la peste 300  de brokeri imobiliari, valoarea tranzacţiilor fiind de peste 300 de milioane de euro pe an.

„Ce am constatat este că pare că am venit din viitor în foarte multe oraşe. Probleme cu care noi ne confruntăm la nivel de business în 2012-2013 le văd actuale şi prezente în anumite pieţe locale. Industria imobiliară e o industrie aflată încă într-o zonă de gri. Evident, 2023 vine cu planuri îndrăzneţe. Suntem deja peste 30-40% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, deci există semnele sunt că vom depăşi semnificativ 2022“, crede Priscorniţă.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO