ZF Transilvania

Contractul dintre Bosch şi CJ Cluj pentru terenul din Jucu a fot semnat

Contractul dintre Bosch şi CJ Cluj pentru terenul din Jucu a fot semnat

Autor: Laurentiu Cotu

17.02.2012, 14:28 487

Consiliul Judeţean Cluj a semnat astăzi contractul cu producătorul german de componente auto Bosch pentru închirierea terenului din parcul industrial Tetarom, în vederea realizării unei investiţii de 77 mil. euro. Contractul se referă la o suprafaţă totală de 21,5 hectare din parcul industrial Tetarom III, cu drept de superficie al companiei Bosch asupra acestuia. La fabrica Bosch din Jucu se vor produce scule electrice pentru gradină, piese auto, elemente de tehnologie industrială sau scule electrice profesionale.

Consiliul Judeţean Cluj a aprobat miercuri cu unanimitate de voturi, contractul cu compania germană Bosch pentru deschiderea unei fabrici de componente auto în Parcul Industrial Tetarom III din comuna Jucu, durata de concesionare a terenului fiind majorată de la 49 la 99 de ani.

Documentul urmează să fie transmis Ministerului Finanţelor pentru acordarea ajutorului de stat, care ar putea însemna scutiri de taxe şi impozite, facilităţi în cadrul importurilor şi exporturilor sau termene de graţie la împrumuturi.

Totodată, contractul prevede acordarea de despăgubiri din partea Bosch către CJ Cluj până la doi ani sau obligaţia de a aduce alt investitor în condiţiile în care, compania germană va pleca înainte de termenul stabilit. Investiţiile sunt etapizate, cele două etape urmând să se deruleze pe parcursul a şapte ani.

Prin contract, Bosch va achita către Tetarom, administratorul parcului industrial din Jucu, o taxă de concesiune de 0,1 euro pe metru pătrat, adică 21.500 de euro pe an, aferentă suprafeţei de 21,5 hectare, de care dispune compania în Jucu.

Totodată, compania are posibilitatea de a cumpăra terenul de la Jucu, însă dacă Bosch vrea să-l revândă, atunci diferenţa revine CJ Cluj. Pe de altă parte, şi compania finlandeză Nokia avea posibilitatea de a cumpăra terenul de sub fabrica din Jucu la un preţ de 6 euro mp, dar aceasta a refuzat.

Noutatea este că acest contract va fi public, putând fi consultate, de către persoanele interesate, aspecte ce ţin de raporturile contractuale între părţi, clauze teren, durata investiţiei, perioada de realizare şi consecinţele în cazul în care investiţiile nu se vor realiza în termenul stabilit şi la parametri conveniţi. Singurele aspecte care nu vor putea fi făcute însă publice sunt cele legate de secretul economic al companiei Bosch.

Conform reprezentanţilor CJ Cluj, viitorii angajaţi ai fabricii Bosch vor fi recrutaţi prin intermediul unor firme specializate. Se vor face angajări încă din acest an (circa 300 de locuri de muncă), când demarează prima etapă a investiţiei. Cea de-a doua etapă va începe anul viitor şi se va încheia în anul 2015, în total urmând să fie recrutaţi circa 2.000 de angajaţi. Compania germană va construi la Jucu o unitate de producţie pentru componente auto, dar şi clădiri administrative, iar producţia ar urma să înceapă din a doua parte a acestui an.

Grupul Bosch este prezent în România din anul 1994 şi deţine cinci companii, respectiv Robert Bosch (distribuţie de echipamente şi piese auto, echipamente termotehnice şi scule electrice), BSH Electrocasnice (import şi distribuţie de electrocasnice marca Bosch şi Siemens), Bosch-Rexroth (componente pentru industria de maşini-unelte), fabrica Bosch-Rexroth România de la Blaj, care produce scule electrice şi centrul de servicii de externalizare Bosch Communication Center din Timişoara. Compania Robert Bosch SRL a realizat în 2010 o cifră de afaceri de 249,5 mil. lei (circa 59 mil. euro), conform sitelui Ministerului Finanţelor Publice.

Grupul Bosch, cu vânzări de 47,3 mld. euro în anul fiscal 2010 şi circa 283.500 de angajaţi, este unul dintre liderii globali ai furnizorilor de tehnologie şi servicii, în domeniile auto, tehnologie industrială, bunuri de larg consum şi construcţii.

Bosch cuprinde pe lângă compania Robert Bosch GmbH aproximativ 350 de filiale şi companii regionale în peste 60 de ţări. Bosch investeşte mai mult de 3,8 miliarde euro în fiecare an în cercetare şi dezvoltare. Compania a fost înfiinţată în Stuttgart în 1886 de către Robert Bosch (1861-1942) sub numele "Atelier de mecanică fină şi inginerie electrică".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO