ZF Transilvania

Elveţienii de la Swiss Automotive Group preiau pachetul majoritar de acţiuni al distribuitorului de piese auto Augsburg International, fondat în urmă cu 25 de ani de către antreprenorul Marius Constantinoiu

Elveţienii de la Swiss Automotive Group preiau pachetul...

Autor: Laurentiu Cotu

11.10.2021, 16:33 484

Acţionarii Autonet Group Holding (AGH), parte a grupului elveţian Swiss Automotive Group, au încheiat o tranzacţie cu distribuitorului de piese auto Augsburg International (AL), controlat de antreprenorii Marius Constantinoiu şi Gina Iordache, pentru prelurea pachetului majoritar de acţiuni al AL. În urma finalizării tranzacţiei, Autonet Group Holding (AGH) va avea o participaţie de 51% din Augsburg International (AL), în timp ce actualii acţionari ai AI vor deţine 49% din acţiuni. 

Cabinetul de consultanţă în tranzacţii, Blu Capital Partners (BCP), condus de Tudor Mafteianu, a acţionat în calitate de consultant exclusiv al asociaţilor Augsburg International (AI), Marius Constantinoiu şi Gina Iordache, în structurarea, negocierea şi implementarea tranzacţiei cu investitorul selectat, Swiss Automotive Group. Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de primirea aprobărilor necesare din partea autorităţilor de concurenţă.

’’Anul acesta am reuşit să facem un pas foarte important în consolidarea grupului AGH printr-o nouă alianţă de care suntem mândri - ne-am unit forţele cu AI, jucătorul numărul 4 din România, în segmentul nostru, aftermarket auto. Astfel, AGH este deja prezent în 5 ţări cu 14 companii. Suntem încrezători în ceea ce priveşte viitorul mobilităţii din ţara noastră, în următorii 10 ani indicele de motorizare va creşte în mod semnificativ, în ţările în care este prezent AGH, iar noi vom face tot posibilul pentru a valorifica acest trend, atât în beneficiul nostru, cât şi al clienţilor.’’, a declarat Mihály Lieb, fondator şi acţionar al AGH.

Furnizorul Augsburg International Impex, fondat în urmă cu 25 de ani de către antreprenorul Marius Constantinoiu, a realizat în 2020 o cifră de afaceri de 566,8 mil. lei (117,6 mil. euro), un profit net de peste 7,8 mil. lei (1,6 mil. euro), având un număr mediu de 473 de angajaţi, conform datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania se ocupă de importul şi distribuţia en-gros a pieselor de schimb, mecanică şi caroserie, echipamente de service, servicii de managementul flotei, pentru autoturisme şi vehicule comerciale. AI deţine un depozit central de peste 20.000 mp şi 36 de depozite regionale. Sediul central al companiei este în Bucureşti.

’’Analizând viitorul pieţei auto europene şi provocările aduse de schimbările din domeniul nostru, alianţa cu AGH era numai o chestiune de timp pentru AI. Activând împreună pe piaţa din România de peste 25 de ani, am fost competitori, dar întodeauna împărtăşind valori comune. Împreună, sub umbrela grupului elveţian SAG, vom fi unul dintre marii jucători de pe piaţa europeană’’, a declarat Marius Constantinoiu, fondator şi acţionar al AI. Companiile implicate în acestă tranzacţie vor continua să opereze în mod separat pe piaţa din România, iar acţionarii actuali şi managementul AI vor rămâne implicaţi pe termen lung în operaţiunile desfăşurate.

Autonet Group Holding (AGH) este unul dintre cei mai importanţi jucători din segmentul aftermarket auto din Europa Centrală şi de Est, fiind prezent în 5 ţări (România, Ungaria, Slovacia, Slovenia şi Serbia) şi este compus din 14 companii. AGH este prezent pe piaţă locală prin companiile Autonet Import şi Lubexpert România. AGH face parte din grupul elveţian Swiss Automotive Group (SAG).

Compania Autonet Import a fost fondată în anul 1996, în plin avânt antreprenorial pe piaţa locală, de oamenii de afaceri Zoltan Kondor şi Mihaly Lieb din Satu Mare. În urmă cu şase ani, 51% din capitalul companiei Autonet Import a fost preluat de elveţienii de la Swiss Automotive Group, într-o tranzacţie de câteva zeci de milioane de euro, potrivit datelor de la acel moment. Mihaly Lieb şi Zoltan Kondor sunt unii dintre cei mai discreţi antreprenori locali, astfel că există puţine informaţii despre ei. Compania Autonet Import a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 1,346 mld. lei (279,3 mil. euro), un profit net de 33 mil. lei (6,8 mil. euro), având un număr mediu de 1.150 de angajaţi, conform datelor publice.

laurenţiu.cotu@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO