Ziarul de Duminică

Admirabile paradigme/ de Stelian Ţurlea

Admirabile paradigme/ de Stelian Ţurlea

Admirabile paradigme/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

22.07.2011, 00:03 64

Alexandra Catană - Lectura spaţiului în poetica lui PaulClaudel şi Şerban Foarţă, urmată de un ciclu de poezii de PaulClaudel în traducerea inedită a lui Şerban Foarţă. Prefaţă deIoana Bot. "Nu este o temă uşoară, iar publicul românesc nu efamiliarizat nici cu asemenea demersuri critice, nici cu asemenealiteratură: regimul de care se «bucură» poezia lui Şerban Foarţă înexegeză (şi pe care autoarea îl sancţionează implicit) e o dovadăcă un anume rafinament în înţelegerea poeziei e încă floare rară.(...) Ceea ce pornise ca o lucrare de dizertaţie într-un master destudii literare articulat între Universitatea Babeş-Bolyai dinCluj-Napoca şi Universitatea din Geneva, a devenit, în timp, ocarte substanţială, îndrăzneaţă, înaltă în idee şi senină înjocurile cu cititorul pe care le propune."

Ionuţ Miloi - Geografii semnificative. Spaţiul în prozascurtă a lui Mircea Nedelciu. Prefaţă de Sanda Cordoş. Încă olucrare de debut despre spaţiul în literatură datorată unui foststudent al secţiei română-engleză a facultăţii de Litere aUniversităţii "Babeş Bolyai". Ionuţ Miloi a fost laureat alPremiului Liviu Petrescu. "Măsura ingeniozităţii sale critice IonuţMiloi o dă, mai ales, în partea propriu-zis analitică a eseuluisău, acolo unde spaţialitatea în proza scurtă a lui MirdceaNedelciu este explorată la toate nivelele pe care conceptul lesubţntinde, de la teme şi viziune la tehnicile discursive."

Ovidiu Pecican - Voluptăţi literare. Autorul estesingurul deja foarte cunoscut dintre cei trei, cu o activitatepublicistică remarcabilă şi nenumărate volume semnate an de an.Cartea de faţă a fost prezentată în urmă cu câteva săptămâni la"Cartea de literatură". Ea se adaugă altor "voluptăţi literare",deschise odată cu "Rebel fără pauză", în 2004, continuate cu"Puncte de atac", 2006, "Sertarul cu cărţi", 2007, "Reuniuneaanuală a cronicilor literare", 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO