Ziarul de Duminică

Al treilea Hamlet

26.06.2000, 00:00 44



"Tot ce depaseste masura se indeparteaza de scopul teatrului, al carui rost, de la inceput si pana acum, a fost si este sa-i tina lumii oglinda in fata, sa-i arate virtutii chipul ei, pacatului la fel, iar vremii sa-i arate forma si limitele ei".

Acestea sunt cuvintele lui Hamlet (actul III, scena 2), din piesa cu acelasi nume de William Shakespeare. Acesta pare a fi si motto-ul spectacolului-eveniment a carui premiera a avut loc de curand la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, sub directia scenica a maestrului Liviu Ciulei. Montarea de acum este a treia - primele doua fiind realizate peste Ocean, la Washington in 1977 si la New York in 1984 - din cariera faimosului regizor roman.

De data aceasta, intentiile regizorale ale lui Liviu Ciulei s-au concretizat intr-un spectacol foarte strict din multe puncte de vedere. Nu regizorul a fost important, ci dorinta de a permite reprezentatiei create de el impreuna cu trupa de la Bulandra sa transmita cat mai mult din bogatia infinita de nuante a textului. Interventiile regizorale au fost deci minime, la fel si cele asupra traducerii realizate de Nina Cassian in urma cu mai bine de 20 de ani. Liviu Ciulei a preferat reconstituirii epocii elizabetane o perioada foarte bine definita din punct de vedere istoric. Fiind vorba in piesa de o regalitate militara, Ciulei a plasat actiunea in vremea domniei lui Wilhelm I al Germaniei, in asa-numita perioada bismarkiana.

Decorurile sobre realizate de Octavian Neculai si costumele de o eleganta simpla dar plina de noblete create de Nina Brumusila nu fac decat sa amplifice ideea de baza a creatorului spectacolului. Jocurile de lumini sugerand clar-obscurul sporesc tensiunea dramatica, reflectand framantarile printului danez in lupta sa pentru restabilirea ordinii in cetate.

Dar poate cel mai important lucru este ca acest "Hamlet" reuneste intr-o distributie de exceptie actori din toate generatiile, alaturi de Marcel Iures, care interpreteaza rolul titular, evoluand Valeria Seciu in rolul Gertrudei, regina incestuoasa, Victor Rebengiuc/Dan Astilean care-l interpreteaza pe Claudius, Dan Pavlescu, interpretul lui Polonius, si mai tinerii Andrei Aradits (Horatio) atefan Banica jr. (Laertes), Adriana Titieni (Ofelia) etc.

Un spectacol de vazut in special de catre generatia tanara, care n-a avut ocazia de a cunoaste ultima montare hamletiana, intamplata tot la Teatrul Bulandra, in urma cu mai bine de 15 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels