Ziarul de Duminică

Avem nevoie sa-i citim pe ceilalti pentru a capata siguranta in relatia cu ei

Avem nevoie sa-i citim pe ceilalti pentru a capata siguranta in relatia cu ei
23.02.2007, 18:22 43

Profesor la Departamentul de Psihologie Experimentala de la Oxford University, Peter Collet este autor al unor volume deja celebre, Cartea gesturilor si Cartea gesturilor europene devenind adevarate bestseller-uri. La sfarsitul anului 2006, Collet a fost la Bucuresti, unde si-a lansat ultima traducere, publicata de Editura Trei.
- Sunteti universitar si, in aceasta calitate, prima intrebare pe care vreau sa v-o pun este cum va simtiti in calitate de autor de bestseller-uri? Ma refer, desigur, la Cartea gesturilor. Cum putem citi gandurile oamenilor din actiunile lor si la Cartea gesturilor europene, doua lucrari citite cu acelasi interes si de medici, si de psihologi sau sociologi, si de studentii unor facultati umaniste, ba chiar si de farmacisti.
- Vreti un raspuns sincer? Ma simt socat si, de ce sa nu recunosc, foarte surprins.
- Un om de stiinta nu se numara chiar printre rasfatatii publicului larg.
- Este adevarat, dar, vedeti, intentia mea, prin scrierea acestor carti, a fost tocmai de a populariza stiinta si de a ma face popular in randul publicului. Doi autori de lucrari stiintifice vor vorbi unul cu altul, cautand sa se faca intelesi unul de catre celalalt, dar niciodata nu se vor adresa publicului larg. Cred totusi ca un om de stiinta are o mare responsabilitate si anume aceea de a se face cat mai bine inteles de catre public. Uneori, este mai usor sa-ti expui teoriile direct in agora, decat in carti. Dupa cum la fel de important este sa te ocupi de ceea ce intereseaza publicul zilelor noastre in mod special. De pilda, limbajul trupului este intr-adevar foarte relevant. Oamenii vor sa afle cat mai multe despre asta, sa invete alfabetul corporal, sa afle codurile care descifreaza acest limbaj. Oamenii stiu ca aceasta cunoastere a gesturilor celuilalt ii face puternici, ii ajuta sa controleze persoanele de langa ei si, nu in cele din urma, ii ajuta sa inteleaga semnificatia gesturilor oamenilor politici, de exemplu; la randul lor, oamenii politici, stapanind bine limbajul gesturilor, vor putea manipula, persuada mai bine electoratul. Daca reusesti sa-i faci pe oameni mai sensibili la subiect, daca ii poti determina sa reflecteze asupra lui, eu zic ca ti-ai atins scopul. Oamenii se mint unul pe altul intr-o relatie de dragoste, incearca sa se manipuleze reciproc.
- Cum ati ajuns la concluziile prezentate in lucrarea dvs.? Vorbiti acolo despre stereotipurile europene.
- Cele mai multe dintre concluzii provin din observatie. Unele decurg din observatie personala, altele rezulta de pe urma unor proiecte de cercetare; de altfel, cea mai mare parte a studiului despre gesturi s-a bazat pe un amplu proiect european de cercetare. Problema este insa ca multe tari nu au fost incluse in aceasta masiva cercetare, deoarece la vremea respectiva alta era harta politica a Europei. Printre acestea se numara, evident, si Romania.
- Considerati ca este foarte important pentru reusita, succesul individului din societatea contemporana sa cunoasca limbajul gesturilor?
- Sunt absolut convins. Dar, atentie, nu sunt exemplul perfect. Nu am sa spun niciodata nimanui ca "am succes pentru ca am invatat sa citesc limbajul gesturilor", fiindca nu este adevarat. Dar fiindca am scris aceasta carte, pe care ati numit-o bestseller, pot spune ca avem nevoie de acest limbaj tot timpul, de-a lungul intregii noastre vieti. Avem nevoie sa-i citim pe ceilalti, pentru a capata siguranta in relatia cu ei, deoarece descifrandu-i avem sentimentul ca nimic nu ne scapa de sub control. Dintotdeauna, omul si-a dorit sa ghiceasca gandurile celuilalt, sa-l dezveleasca.
- Oarecum in continuarea discutiei noastre si cumva tangenta cu aceasta este situatia emisiunilor TV de tip reality-show. Pentru ca ati fost la un moment dat psiholog al emisiunii "Big Brother", as vrea sa va intreb care este parerea dvs. despre programele de reality-show?
- Intrebarea pe care as pune-o eu este de ce sunt atat de populare aceste emisiuni, pentru ca, intr-adevar, se bucura de un interes colosal in momentul de fata. Ele reprezinta un fenomen si, ca orice fenomen, este simptomatic pentru un anumit moment. Oricum, explicatia trebuie gasita in istorie. Noi, oamenii, am evoluat de-a lungul vremii ca fiinte sociale catre o comunitate tehnica, in care avem posibilitatea sa cunoastem pe oricine, sa intram in contact cu oricine, in care multi nu au familie, in care avem, mai mult ca oricand, nevoie unii de altii si cu toate acestea suferim de izolare, o societate in care toate relatiile noastre sunt bazate pe cunoastere. Nevoia de cunoastere si de comunicare a dus la o dezvoltare fara precedent a mediilor de informare. Opinia mea este ca, de-a lungul timpului, curiozitatea omului fata de "celalalt" a crescut mult. Or, in cazul unei emisiuni ca "Big Brother", de exemplu, curiozitatea fata de zona nepatrunsa a "celuilalt" ii este omului pe deplin satisfacuta. Nu sunt intru totul de acord cu genul acesta de emisiuni, dar intr-un fel interesul societatii actuale pentru reality show este generat de faptul ca adevarul iti este oferit integral, netrunchiat: stai in fata televizorului cu toata familia si vezi totul, afli totul; ai inaintea ochilor toate conexiunile.
- Daca ar fi sa adaugati in Cartea gesturilor europene un capitol consacrat romanilor, ce ati scrie despre stereotipurile noastre nationale?
- Chiar daca ma aflu de putina vreme in tara dvs., am putut afla cate ceva despre Romania, despre poporul roman. Se spune despre voi ca sunteti in mare masura latini. Or, prin acest fapt, ar trebui sa semanati mai curand cu italienii. Intr-adevar, am observat aici o atitudine generala mai relaxata decat in multe alte tari. Romania, am mai spus-o intr-un interviu, are reputatia pe care au avut-o englezii in secolul al XVII-lea. Englezii din zilele noastre nu se simt in largul lor sarutandu-se in public, dar in secolul al XVII-lea erau o societate in care se sarutau, si inca foarte des. Ma refer desigur la sarutul colocvial, nu la cel de dragoste, erotic. In aceeasi perioada, femeile din Anglia aveau reputatia de a fi foarte frumoase, lucru care se spune astazi despre romance. In ce ma priveste, confirm aceasta parere. Romancele sunt intr-adevar femei frumoase.
Interviu realizat de Marcela Gheorghiu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels