Ziarul de Duminică

Cântarea Asasinului/ de M.G. Vassanji

Cântarea Asasinului/ de M.G. Vassanji

Autor: M.G. Vassanji

18.05.2012, 00:00 127

Karsan Dargawalla, fiul unui lider spiritual, păzitorul mormântului unui sufist medieval, menit la rândul său să devină lider spiritual, îşi trăieşte copilăria într-un sat indian din statul Gujarat. În ciuda aşteptărilor pe care tatăl său le are de la el, tot ce-şi doreşte Karsan este să fie un om normal, să joace crichet în echipa Indiei. Cu toate că nu-şi poate nesocoti datoria fără urmări dureroase, tânărul Karsan depune cerere de înscriere la Harvard. Alege să rupă legătura cu tatăl său după moartea mamei şi astfel se scurg treizeci de ani, în care îşi termină studiile, se căsătoreşte şi pierde chiar un fiu. Însă soarta îi râde în faţă, îi demonstrează că nu-ţi poţi nesocoti chemarea, că în definitiv tatăl său avea dreptate când propăvăduia că întreaga lume este o iluzie.

Povestea unui om prins între vechi şi modern, între moştenire şi descoperire, între datorie filială şi dorinţe personale de nestăpânit, Cântarea Asasinului este o adevărată baladă despre o viaţă schimbată irevocabil. Tensiunea dintre tradiţiile spirituale seculare ale Indiei şi militantismul religios contemporan sunt mecanismele care derulează această melancolică saga de familie cu adevărat memorabilă.

M.G. Vassanji este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori ai Canadei. Născut în Kenya şi crescut în Tanzania, şi-a terminat studiile la Universitatea din Pennsylvania, unde s-a specializat în fizica nucleară, înainte de a se muta în Canada, pentru studii postdoctorale. În timpul în care a fost cercetător asociat la Universitatea din Toronto, a dezvoltat un puternic interes pentru literatura şi istoria Indiei medievale şi a început să scrie ficţiune. A publicat şase romane, doua colecţii de proză scurtă, un jurnal al călătoriilor sale în India şi o biografie a scriitorului Mordecai Richler. Cărţile sale au fost publicate în numeroase ţări, în mai multe limbi. Vassanji a fost nominalizat de trei ori la Giller Prize, premiul pentru literatură în Canada, pe care l-a câştigat de două ori. Cântarea Asasinului a fost nominalizată la Giller Prize şi Rogers Prize în Canada, precum şi la Crossword Prize, în India.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO