Ziarul de Duminică

CARTEA DE ARTA / Un critic de arta aproape uitat

CARTEA DE ARTA / Un critic de arta aproape uitat
07.10.2009, 15:19 103
Stefan I. Nenitescu
Scrieri de istoria artei si de criticaplastica
Editura Institutului Cultural Roman
Editie ingrijita si introducere de Adina Nanu. Postfata deFlorica Cruceru.
Stefan I. Nenitescu (1897 - 1979) a fost poet inainte de a ficritic de arta, profesie in care s-a afirmat in anii 20 aisecolului trecut. A avut, in paralel, o cariera diplomatica,colaborand, intre altii, cu Nicolae Titulescu (a demisionat, dealtfel, din Ministerul de Externe dupa indepartarea acestuia). Intimpul celui de-al doilea razboi mondial a fost trimis de IuliuManiu la Londra, unde a colaborat cu BBC. A complotat pentrurasturnarea guvernului Groza, motiv pentru care avea sa patimeasca.In 1949 a fost condamnat la inchisoare pe viata, sentinta comutatain 25 de ani de inchisoare, unde, sub influenta monsenioruluiGhica, a trecut la catolicism.
Prieten de tinerete cu pictorul Sabin Popp, Stefan I.Nenitescu s-a dedicat artelor vizuale, urmând cursuri de filozofiesi estetica in Italia, reusind sa-si construiasca propria conceptieintr-un sistem unitar in Istoria artei ca filozofie aistoriei. Consacrat in egala masura vietii politice, a fostcondamnat de regimul comunist la inchisoare pe viata. Eliberat,impreuna cu ceilalti detinuti, in 1964, a publicat, pana lasfarsitul vietii - 1979 -, studii ample, cu caracter memorialistic,in reviste de specialitate si de cultura, ca Arta Plastica,Arta, Secolul XX etc.

Volumul de texte critice ale lui Stefan I. Nenitescu, unuldintre marii esteticieni ai perioadei interbelice - alaturi deTudor Vianu, Alexandru Busuioceanu, Petru Comarnescu s.a. -,cuprinde mici eseuri despre pictori români si straini, deopotriva,care, dincolo de cizelura stilistica, surprind prin observatiascaparatoare. Articolele sale de tinerete - din anii '20-'30 -publicate in ziarele vremii: Adevarul, Vremea,Luptatorul, sau in reviste de cultura, ca IdeeaEuropeana, sunt pline de verva, presarate cu dialoguri,intrebari si exclamari, cu glume si jocuri de cuvinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO