Ziarul de Duminică

Cartea de istorie

Cartea de istorie
11.02.2009, 15:09 21

Corneliu Coterbic

Drapelele si stemele statelor Europei
Mica enciclopedie
Editura Meronia

Un superb minialbum cu date scuccinte despre statele Europei, drapelel si stemele fiecarui stat, in intregime in culori. Volumul este intregit cu stemele celor mai cunsocute organizatii internationale. Este pentru prima oara cand apare un asemenea volum enciclopedic la noi.
 

 

 

Mariana Conovici, Silvia Iliescu, Octavian Silivestru
Tara, Legiunea, Capitanul
Miscarea legionara in documente de istorie orala
Editura Humanitas

Intre 1993 si 2003, un grup de cercetatori de la Centrul de Istorie Orala al Societatii Romane de Radiodifuziune a avut ideea de a consemna pe banda magnetica o istorie „din interior" a Miscarii Legionare. Etosul miscarii, selectia si initierea ideologica in interiorul Fratiilor de Cruce, spirala violentei si relatiile legionarilor cu autoritatile, experienta lamentabila a guvernarii, rebeliunea si represiunea, exilul si incercarile de reorganizare de dupa cel de al Doilea Razboi Mondial erau conservate intr-o memorie extincta, pe care nimeni nu se incumetase nici sa o exploreze, nici sa o trateze cu precautiile cu care trebuie tratate povestirile exemplare. Dupa mai bine de jumatate de secol in care, in Romania, canonul studiilor despre acest dramatic fenomen ideologic si politic a fost dominat de viziunea celeilalte extreme totalitare, sansa, din ce in ce mai mica, de avea, in sfarsit, si cuvantul supravietuitorilor a fost valorificata prin intermediul unei metode de cercetare inedite: istoria orala. 92 de interviuri insumand 146 de ore de inregistrare si circa 2.500 de pagini de transcriere vor sta, de acum inainte, in arhive, la dispozitia cercetatorilor. Din acest impresionant material, cei care au cules marturiile, istoricii Mariana Conovici, Silvia Iliescu si Octavian Silivestru, au extras fragmente semnificative si au intocmit un volum care seamana cu un pasionant documentar de radio-televiziune. Tara, Legiunea, Capitanul este o istorie a miscarii povestita chiar de catre veteranii ei. Studiu introductiv de Mihai Chioveanu.
 
 

Zoltan Rostas, Theodora-Eliza Vacarescu (coordonatori)
Cealalta jumatate a istoriei
Femei povestind
Editura Curtea Veche

Cartea apare in seria Actual, coordonata de Doina Jela, si cuprinde mici fragmente din istorii de viata povestite de femei ajunse la varsta a treia. „Ceea ce a justificat, in opinia mea, spune profesorul Zoltan Rostas, intocmirea acestui volum este tocmai taria femeilor – mai ales  a celor din zbuciumata zona est-europeana – care asigura continuitatea societatii, a comunitatii, a familiei. In ciuda diversitatii de destine, de nivel de scolarizare si statut social, femeile, in situatii-limita, dau dovada de realism si produc strategii de supravietuire. Femeile rezista in chip miraculos in lungi perioade in care barbatii sunt mobilizati sau se afla chiar pe front, in lagare de prizonieri ori incarcerati din motive politice, sau pur si simplu mutati cu serviciul in alt colt de tara, pe santierele glorioase ale socialismului. Istoria consemneaza eroismul sau martiriul barbatilor, dar uita adesea de rezistenta femeilor."


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels