Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/ Dileme si intrebari suspendate

CARTEA DE ISTORIE/ Dileme si intrebari suspendate
01.12.2009, 15:32 41
Emanuel Badescu
Bucurestii subt Guvernul Vremelnicesc
Editura Cadmos
Lucrarea este o premiera absoluta in literatura romaneasca despecialitate si reprezinta o prezentare exhaustiva a istorieiprimului guvern revolutionar romanesc, din iunie-septembrie 1848.Este rezultatul unei cercetari minutioase referitoare la primeletrei luni ale revolutiei de la 1848 din Tara Romaneasca. Autorul acercetat presa vremii ("Vestitorul Romanesc", "Pruncul roman","Popolul suveran", "Monitorul roman", s.a.), zeci de volume deamintiri si memorii, cele mai multe publicate in editii singularein veacul al XIX-lea, nenumarate sinteze realizate de istoriciinostri in diferite perioade ale secolului trecut. In final, EmanuelBadescu a reusit sa reinvie evenimentele de la 1848, zi dupa zi,aproape ora dupa ora, transformand istoria acelor zile intr-unremarcabil text, care se citeste pe nerasuflate si care, in plus, edoldora de informatii, majoritatea inedite. Fapt si mai interesant,autorul incearca sa dea un raspuns unui sir de intrebari suspendatepana astazi. Volumul este bogat ilustrat, cu imagini din epoca,cele mai multe publicate pentru prima oara de la acele evenimente.O carte la fel de utila cercetarilor, studentilor, dar sicititorului obisnuit, dornic sa-si reintregeasca imaginea despre oparte a istoriei nationale mult deformata.
Traian Valentin Poncea, Aurel I.Rogojan
Istorie, geopolitica si spionaj in Balcanii deVest
Originile, evolutia si activitatea structurilorsecrete de informatii in spatiul etnico-geografic al slavilormeridionali
Iugoslavia versus Romania in razboiul dinumbra
Editura Proema
Cartea apare in colectia "Notabile dictu" (care isi propune,anunta editura, sa vorbeasca despre modalitatile de punere inscena, de rezolvare a rivalitatilor geostrategice, personalitatea,felul de gandire si de actiune a actorilor geostrategici). Este olucrare de cercetare, bine documentata, despre "inima Balcanior",spatiul care a devenit placa turnanta a spionajului de mareanvergura, in care s-au manifestat rivalitati istorice. "Contextulspecial existent in fiecare republica fosta iugoslava a impusserviciilor, de la inceput, o puternica orientare nationalista, cudirectii de actiune vizand supravegherea <<inamicilorinterni>>. Serviciile de informatii militare au fostcontrolate, la randul lor, de formatiuni politice de extremadreapta. Aparent, clasa politica, impusa la putere in Serbia dupainlaturarea lui Slobodan Milosevici, s-a dovedit incapabila sagenereze guverne puternice si cu suficienta vointa pentru oreformare a serviciilor secrete. In realitate, cunoscandu-sipropria slabiciune, a preferat sa se bazeze pe aceste structurisecrete, puternice si profesioniste. Este elocventa, sub acestaspect, afirmatia lui Franjo Tudjman, care surprindea aceeasirealitate, prezenta si in Croatia: <<E mai bine sa-i avem peoamenii acestia de partea noastra.>>" Volumul cuprinde si unmare numar de pagini de anexe cu informatii despre oamenii silocurile mentionate in carte, dar si cu documente importante.
William D. Rubinstein
Mistere ale istoriei
Editura Allfa

William D. Rubinstein se ocupa de sapte dintre cele maicunoscute si amplu discutate dileme ale istoriei: cine l-a impuscatpe J.F. Kennedy?; crimele lui Jack Spintecatorul; chestiuneapaternitatii operelor lui Shakespeare; Richard al III-lea siprintii din Turn; a fost Iisus casatorit si a supravietuitrastignirii?; care a fost misiunea lui Rudolf Hess in Scotia?;vechiul mister al piramidei lui Keops si al Sfinxului. William D.Rubinstein (profesor de istorie la University of Wales de laAberystwyth) ajunge la concluzii neasteptate si face descoperirisurprinzatoare. Traducere de Mircea Stefancu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO