Ziarul de Duminică

Cartea de literatura

Cartea de literatura
20.01.2009, 16:33 15

 
Tatiana Dragomir
 
Fotograme
Editura Cartea Romaneasca
 
Romanul acesta a fost distins in anul 2007 cu Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din Romania si nominalizat la Premiile Romaniei literare. Aceasta este editia a doua. Volumul este de fapt un album de fotografii virtuale, prezentand o lume in continua miscare si transformare. Fotografia joaca in acest roman aproape rolul pe care il joaca madlena in romanul lui Proust, fiind un declansator al memoriei. „De pretutindeni vin de-a valma radiografii transparente, clisee ratate, dagherotipuri, instantanee color, colaje, laolalta cu alte imagini sleite, in care abia disting cateva siluete cu membre scheletice..."
 
 
 
Tahar Ben Jelloun
 
Noaptea sacra
Editura ART
 
Tahar Ben Jelloun este primul scriitor nord-african care a obtinut Premiul Goncourt (in 1987) si scriitorul francofon cel mai tradus in lume. In romanul precedent, din 1985, Copilul de nisip, Ahmed era fata unui barbat umilit ca n-a avut mostenitor de sex masculin si care a decis, in secret, ca el/ea ar fi fost acel mostenitor. In Noaptea sacra, Ahmed a ajuns batran (sau batrana) si isi povesteste propria versiune a evenimentelor. Greu de spus daca aceasta autobiografie este cea adevarata. Povestirea pare inchisa in cea precedenta, dar poate fi citita si independent. Traducere din limba franceza de Gabriela Abaluta. Apare in colectia „Laur".
 
 
 
Camilo José Cela
 
Cristos versus Arizona
Editura Polirom
Romanul este una dintre marile rea­lizari ale lui Cela atat prin valoarea sa intrinseca, cat si prin caracterul sau experimental. Este constituit dintr-o singura fraza, in care naratorul relateaza intamplari din Vestul Salbatic si descrie o lume cu personaje sordide, cu trecutul incarcat de violuri si crime. Evenimentele se petrec in jurul orasului Tomiston (Tombstone) si sunt in mare parte reale – ca, de exemplu, batalia de la OK Corral, la care au participat, printre altii, faimosii Wyatt Earp si Doc Holliday. Autorul, care a primit Premiul Nobel pentru literatura in 1989, este unul dintre scriitorii spanioli care au scandalizat societatea traditionalista prin limbajul sau frust. Este acelasi limbaj utilizat si in romaul de fata. Cei care cunosc cartea in original afirma ca traducerea Monei Tepeneag a „imblanzit" acest limbaj, cuvintele „urate" fiind in mare evitate.
 
 
Stephen King
 
La miezul noptii 2.
 
Politistul bibliotecii & Cainele Polaroid
Editura Trei

Dupa Langolierii si Fereastra deschisa, aceasta este ultima parte a suitei de patru romane intitulata La miezul noptii. King construieste un spatiu al groazei, conducandu-si cititorii intr-o calatorie de cosmar. PolitistulBiblioteciiofera o stralucita mostra de groaza adevarata, iar cititorul nu poate lasa cartea din mana pana cand nu afla finalul. In Cainele Polaroid, suprafata neclara a unei poze devine pentru adolescentul Kevin Delevan o invitatie catre lumea supranaturala. Traducere din limba engleza si note de Constantin Dumitru-Palcus.
 
 
 
 
Chimamanda Ngozi Adichie
 
Jumatate de soare galben
Editura RAO
 
Romanulrecreeaza un moment important din istoria moderna a Africii: lupta crancena a Biafrei pentru a pune bazele unei republici independente in Nigeria si violentele cutremuratoare care i-au urmat. Scriitoarea impleteste destinele a trei personaje prinse in vartejul unor vremuri aprige. Ugwu, un baiat de 13 ani, este angajat ca ajutor in casa de un profesor universitar plin de zel revolutionar. Olanna este frumoasa amanta a profesorului, care a abandonat o viata plina de privilegii in Lagos pentru a locui intr-un oras universitar prafuit, alaturi de iubitul ei. Iar Richard este un tanar englez timid, prins in mrejele surorii gemene a Olannei, o figura enigmatica hotarata sa refuze ideea de a apartine cuiva.
Traducere din limba engleza de Justina Bandol.
 
 
 
James C. Humes
 
Vorbele de duh ale lui Winston Churchill
Editura Humanitas
 
James C. Humes, istoric si fost purtator de cuvant prezidential, a ajuns faimos datorita discursurilor concepute pentru cinci dintre presedintii americani posbelici: Eisenhower, Nixon, Ford, Reagan si Bush. Dar mai este foarte cunoscut si pentru pasiunea sa pentru Winston Churchill. Timp de 20 de ani a tinut conferinte despre liderul britanic si este autorul a 15 volume despre el ("Churchill e colosal, iar gama talentelor si realizarilor sale, la fel de colosala"). Intre cartile despre Churchill se numara si cea de fata, din care reiese deplina maretie a oratoriei marelui om de stat, capacitatea sa de a fauri expresii noi, puterea de observatie. Cuvant inainte de Richard M. Nixon. Traducere din franceza de Dana Ligia Ilin.
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO